Att främja en mångsidig kost hos högstadieelever
Skogberg, Caroline (2023)
Skogberg, Caroline
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202305037543
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202305037543
Tiivistelmä
Det här lärdomsprovet är en scoping review med syftet att göra en sammanställning av forskning gällande hur mångsidig kost kan främjas hos högstadieelever i skolan. Frågeställningen är ”Hur kan mångsidig kost främjas hos högstadieelever i skolan?”. Ohälsosamt ätande kan resultera i fysisk och psykisk ohälsa, och både undervikt och övervikt kan medföra dessa problem. Med tanke på att snabbmat är lättillgängligt i dagens samhälle och fysiska problem på grund av övervikt ökar behöver ungdomar tidigt uppmuntran till mångsidigt ätande, utan att det leder till ett osunt förhållande till mat. En högstadieelev behöver äta regelbundet för att orka med skoldagen och för att man utvecklas fysiskt. Målet är också att ungdomarna ska få ett självständigt tankesätt. Metoden för arbetet är kartläggande litteraturöversikt (scoping review) då man läser igenom forskning, analyserar den och gör en sammanställning. Artiklarna har sökts via databaserna EBSCO Cinahl och PubMed. 10 artiklar inkluderades. Resultatet tyder på att ungdomar är olika mottagliga för information på grund av att de är på olika mognadsnivå, och att ungdomar behöver vuxna som handleder dem. Ungdomar behöver lära sig mer om hälsa och hur man lagar mat och vad produkterna är för att kunna fatta beslut angående hälsa. Det behövs också mer forskning inom ämnet för att kunna skapa modeller anpassade för tonåringar.