Lihasonnien laiduntaminen
Myllys, Oliver (2023)
Myllys, Oliver
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202305037544
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202305037544
Tiivistelmä
Laiduntaminen on naudoille lajinmukainen syömistapa ja laitumella naudan on helppo toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä. Luonnonmukaisessa tuotannossa vaaditaan kaikille eläinlajeille mahdollisuus jatkuvaan ulkoiluun jaloittelualueelle, mieluiten laitumelle. Laidunkaudella vaaditaan kaikkien nautojen pääsy laitumelle olosuhteiden sen salliessa.
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimii Hukkavaaran tila, joka sijaitsee Rantasalmella Etelä-Savossa. Tila on luomutila, jonka päätuotantosuuntana on naudanlihantuotanto. Tilalla laidunnetaan kaikkia alle vuoden ikäisiä sonneja ympärivuotisesti. Lisäksi kesällä viedään 50 sonnia laiduntamaan perinnebiotooppilaitumelle. Opinnäytetyössä sonneista tehtiin vertaileva tutkimus roduittain perinnebiotoopilla laiduntaneiden ja koko ajan sisäruokinnassa olleiden välillä. Tavoitteena on selvittää miten kuuden viikon mittainen perinnebiotooppilaidunnus vaikuttaa sonnien koko kasvatusajan päiväkasvuihin ja teurastuloksiin.
Sonnien päiväkasvut laskettiin tulopainon ja teuraspainon perusteella. Tulopainosta otettiin 50 %, jolloin saatiin laskennallinen ruhopaino sonnin saapuessa tilalle. Lihakkuus- ja rasvaluokat otettiin tilan teurastiedoista. Päiväkasvut ovat sonnien nettokasvua, eli ruhopainon kasvua.
Vertailun perusteella kuuden viikon perinnebiotooppilaidunnuksella ei ole vaikutusta sonnien päiväkasvuihin tai teurasluokkiin. Viidestä vertailussa mukana olleesta rodusta kolmella päiväkasvut ja lihakkuusluokat olivat parempia perinnebiotoopilla laiduntaneilla. Ruhojen rasvaluokissa oli selviä eroja. Koko ajan sisäruokinnassa olleet sonnit olivat rasvaisempia kuin perinnebiotoopilla laiduntaneet. Päiväkasvut perinnebiotooppilaidunnuksen aikana ovat todennäköisesti pienemmät, mutta loppuajan aperuokinnalla saadaan menetetty päiväkasvu kiinni. Rasvan kehittyminen ruhoon ei kompensoidu perinnebiotooppilaidunnuksen jälkeen ruhoon yhtä tehokkaasti, vaan perinnebiotoopilla laiduntaneet sonnit jäävät hieman vähärasvaisemmiksi.
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimii Hukkavaaran tila, joka sijaitsee Rantasalmella Etelä-Savossa. Tila on luomutila, jonka päätuotantosuuntana on naudanlihantuotanto. Tilalla laidunnetaan kaikkia alle vuoden ikäisiä sonneja ympärivuotisesti. Lisäksi kesällä viedään 50 sonnia laiduntamaan perinnebiotooppilaitumelle. Opinnäytetyössä sonneista tehtiin vertaileva tutkimus roduittain perinnebiotoopilla laiduntaneiden ja koko ajan sisäruokinnassa olleiden välillä. Tavoitteena on selvittää miten kuuden viikon mittainen perinnebiotooppilaidunnus vaikuttaa sonnien koko kasvatusajan päiväkasvuihin ja teurastuloksiin.
Sonnien päiväkasvut laskettiin tulopainon ja teuraspainon perusteella. Tulopainosta otettiin 50 %, jolloin saatiin laskennallinen ruhopaino sonnin saapuessa tilalle. Lihakkuus- ja rasvaluokat otettiin tilan teurastiedoista. Päiväkasvut ovat sonnien nettokasvua, eli ruhopainon kasvua.
Vertailun perusteella kuuden viikon perinnebiotooppilaidunnuksella ei ole vaikutusta sonnien päiväkasvuihin tai teurasluokkiin. Viidestä vertailussa mukana olleesta rodusta kolmella päiväkasvut ja lihakkuusluokat olivat parempia perinnebiotoopilla laiduntaneilla. Ruhojen rasvaluokissa oli selviä eroja. Koko ajan sisäruokinnassa olleet sonnit olivat rasvaisempia kuin perinnebiotoopilla laiduntaneet. Päiväkasvut perinnebiotooppilaidunnuksen aikana ovat todennäköisesti pienemmät, mutta loppuajan aperuokinnalla saadaan menetetty päiväkasvu kiinni. Rasvan kehittyminen ruhoon ei kompensoidu perinnebiotooppilaidunnuksen jälkeen ruhoon yhtä tehokkaasti, vaan perinnebiotoopilla laiduntaneet sonnit jäävät hieman vähärasvaisemmiksi.