Alkoholiton kuohujuoma
Karkama, Jasmina (2023)
Karkama, Jasmina
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202305047774
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202305047774
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää luomu alkoholiton kuohujuoma käyttäen villiyrttejä. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Turun piispanristillä toimiva elintarvikealan yritys Lapin Maria Oy. Työssä käytettäviksi villiyrteiksi valikoituivat oman kiinnostuksen ja yrttien helpon saatavuuden perusteella kuusenkerkkä, mustaherukan lehti, voikukan kukinto sekä maitohorsman kukka.
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe piti sisällään markkinatutkimuksen, raaka-aineisiin ja työn teoriataustaan perehtymisen sekä reseptien ja yrttien uuton suunnittelun. Työn suoritus koostui uutteiden valmistuksesta sekä kuohujuomatarkoitukseen parhaiten sopivien uutteiden valinnasta, niiden pohjalta valmistetuista kuohujuomista, juomien hapottamisesta ja sokeripitoisuuden sekä hiilidioksidipitoisuuden mittauksesta. Työn suoritukseen kuului myös juomien aistinvarainen arviointi.
Opinnäytetyön tuloksena valmistui toimivia kuohujuomia kuusenkerkistä, mustaherukan lehdistä ja maitohorsman kukista. Voikukkauutteesta ei valmistunut hyviä kuohujuomia, sillä voikukka toi kuohujuomiin tunkkaisen, epämiellyttävän maun. Hiilidioksidimittaus valmiista kuohujuomista ei onnistunut.
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe piti sisällään markkinatutkimuksen, raaka-aineisiin ja työn teoriataustaan perehtymisen sekä reseptien ja yrttien uuton suunnittelun. Työn suoritus koostui uutteiden valmistuksesta sekä kuohujuomatarkoitukseen parhaiten sopivien uutteiden valinnasta, niiden pohjalta valmistetuista kuohujuomista, juomien hapottamisesta ja sokeripitoisuuden sekä hiilidioksidipitoisuuden mittauksesta. Työn suoritukseen kuului myös juomien aistinvarainen arviointi.
Opinnäytetyön tuloksena valmistui toimivia kuohujuomia kuusenkerkistä, mustaherukan lehdistä ja maitohorsman kukista. Voikukkauutteesta ei valmistunut hyviä kuohujuomia, sillä voikukka toi kuohujuomiin tunkkaisen, epämiellyttävän maun. Hiilidioksidimittaus valmiista kuohujuomista ei onnistunut.
