Imatran seudun ympäristötoimen ohjauksen ja neuvonnan kehittämisselvitys elintarvikevalvonnassa
Sallinen, Elina (2023)
Sallinen, Elina
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202305057807
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202305057807
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää Imatran seudun ympäristötoimen elintarvikevalvonnan piiriin kuuluvien toimijoiden ohjauksen ja neuvonnan tarve. Työn pohjalta olisi tarkoitus kehittää viranomaisten ohjausta ja neuvontaa ja saada se kohdistettua entistä tehokkaammin tukemaan alueen elintarviketoimijoita. Viranomaisten antama ohjaus ja neuvonta tulisi saada kohdistettua riskiperusteisesti, ja sen tarkoituksena on parantaa elintarviketurvallisuutta. Elintarvikkeet voivat olla elintarviketurvallisuusriski esimerkiksi niiden sisältämien mikrobien tai allergeenien vuoksi. Vuosittain esiintyy elintarvikevälitteisiä epidemioita, joihin olisi voitu vaikuttaa elintarviketurvallisemmalla toiminnalla.
Aineisto tutkimukseen kerättiin sähköisen kyselyn avulla sekä alueellisten Oiva-raporttien tulosten selvityksellä. Tutkimusaineisto rajattiin elintarvikehuoneistoihin, joissa toiminnan tyyppi on tarjoilutoiminta. Kysely lähetettiin Imatran seudun elintarviketoimijoille.
Toimijat itse kokivat tarvitsevansa eniten ohjausta ja neuvontaa elintarvikkeista annettaviin tietoihin, takaisinvetoihin ja jäljitettävyyteen. Oiva-raporteista ja aiemmasta tutkimustiedosta voidaan päätellä, että suurin tarve ohjaukselle ja neuvonnalle liittyi toiminnan hygieniaan, säilytyslämpötiloihin ja tilojen soveltuvuuteen toiminnalle.
Toimijat kokivat ohjauksen ja neuvonnan tärkeäksi. Ohjaukselle ja neuvonnalle olisi kuitenkin hyvä keksiä uusia toimintamalleja, jotta ohjauksen ja neuvonnan hyöty olisi paras mahdollinen. Uusia toimintamalleja tulee kokeilla yhdessä toimijoiden kanssa. Ohjauksen ja neuvonnan sisältö tulee kohdistaa havaittujen epäkohtien mukaisesti huomioiden myös toimijoiden tarpeet. Toimijat eivät itse osaa kattavasti ja ennakoiden arvioida oman toimintansa epäkohtia. Viranomaisen tekemät havainnot ovat tämän vuoksi tärkeässä asemassa ohjauksen sisältöä suunniteltaessa. Ohjauksen sisältöä olisi hyvä päivittää säännöllisesti käyttäen apuna Vati-tietojärjestelmän raportteja sekä toimijoiden mielipiteitä.
Aineisto tutkimukseen kerättiin sähköisen kyselyn avulla sekä alueellisten Oiva-raporttien tulosten selvityksellä. Tutkimusaineisto rajattiin elintarvikehuoneistoihin, joissa toiminnan tyyppi on tarjoilutoiminta. Kysely lähetettiin Imatran seudun elintarviketoimijoille.
Toimijat itse kokivat tarvitsevansa eniten ohjausta ja neuvontaa elintarvikkeista annettaviin tietoihin, takaisinvetoihin ja jäljitettävyyteen. Oiva-raporteista ja aiemmasta tutkimustiedosta voidaan päätellä, että suurin tarve ohjaukselle ja neuvonnalle liittyi toiminnan hygieniaan, säilytyslämpötiloihin ja tilojen soveltuvuuteen toiminnalle.
Toimijat kokivat ohjauksen ja neuvonnan tärkeäksi. Ohjaukselle ja neuvonnalle olisi kuitenkin hyvä keksiä uusia toimintamalleja, jotta ohjauksen ja neuvonnan hyöty olisi paras mahdollinen. Uusia toimintamalleja tulee kokeilla yhdessä toimijoiden kanssa. Ohjauksen ja neuvonnan sisältö tulee kohdistaa havaittujen epäkohtien mukaisesti huomioiden myös toimijoiden tarpeet. Toimijat eivät itse osaa kattavasti ja ennakoiden arvioida oman toimintansa epäkohtia. Viranomaisen tekemät havainnot ovat tämän vuoksi tärkeässä asemassa ohjauksen sisältöä suunniteltaessa. Ohjauksen sisältöä olisi hyvä päivittää säännöllisesti käyttäen apuna Vati-tietojärjestelmän raportteja sekä toimijoiden mielipiteitä.