Lappiteemaisen elämysillallisen toteuttaminen The Boxissa
Kariluoto, Miia; Rantanen, Lauri (2023)
Kariluoto, Miia
Rantanen, Lauri
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023051110065
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023051110065
Tiivistelmä
Tämä produktityyppinen opinnäytetyö käsittelee Lappiteemaisen elämysillallisen suunnittelua ja toteuttamista Haaga-Helian The Boxissa keväällä 2022. The Box on Haaga-Helian restonomikampuksella sijaitseva elämyskonsepti, jonka teknologisten ratkaisujen avulla on mahdollista uppoutua toiseen todellisuuteen. Illallisen vieraat ovat Institut of Paul Bocuse – korkeakoulussa maisteritutkintoa suorittavia kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita, joiden tavoitteena on perehtyä suomalaiseen ruokakulttuuriin.
Opinnäytetyön päätavoitteena on onnistuneen elämysillallisen toteuttaminen. Alatavoitteena on luoda Lapin ruokakulttuurin erityispiirteitä huomioiva menukokonaisuus. Lopputuloksena syntyy lappilaista elämyksellisyyttä ja Suomen ruokamatkailustrategian tavoitteita myötäilevä, toistettavissa oleva illalliskokonaisuus.
Produktin suunnittelun ja toteuttamisen tueksi opinnäytetyön tietoperustassa käsitellään kolmea pääaihetta. Pääaiheet ovat ruokamatkailu, elämyksen muodostuminen ja onnistuneen illallisen järjestäminen. Ruokamatkailua tarkastellaan Suomen ruokamatkailustrategian pohjalta. Suomen ruokamatkailustrategian keskeisimpänä tavoitteena on nostaa elämyksellinen suomalainen ruoka osaksi Suomen matkailua. Ruokamatkailun osiossa tarkastellaan myös Lapin ruokamatkailun ominaispiirteitä.
Elämyksen muodostumisen osiossa käydään läpi erityisesti tarinan ja aistien merkitystä elämyksen syntymisessä. Osiossa perehdytään myös elämyskolmio-malliin. Illallisen elämyksellisyyden onnistumista selvitetään Webropol- kyselyllä. Palautteiden avulla saadaan tietoa vieraiden kokemuksista. Illallisen järjestämisen osiossa kuvataan prosesseja, jotka ovat oleellisia onnistuneen illallisen toteutumisen kannalta.
Illallisten suunnittelua ja toteutusta varten kerättyä tietoa hyödynnettiin opinnäytetyön tietoperustaa kirjoitettaessa. Illallisen suunnittelu aloitettiin maaliskuussa 2022 ja illalliset toteutettiin toukokuussa 2022. Opinnäytetyön kirjallinen osuus valmistui keväällä 2023. Kirjallinen tuotos valmistui suunnitellussa aikataulussa. Produktin tavoitteet saavutettiin. Huolellisen suunnittelun pohjalta toteutettujen elementtien ja toteutuksesta saatujen palautteiden perusteella voidaan päätellä, että Lappiteemainen elämysillallinen oli onnistunut. Menukokonaisuus piti sisällään Lapin ruokakulttuurista inspiraatiota ammentavia annoksia. Raaka-ainevalintoja ja ruokakulttuurin perinteitä tehostettiin illalliskokonaisuuden tarinoiden avulla. Työn kirjallisen materiaalin avulla illallinen on toistettavissa oleva kokonaisuus, joka myötäilee Suomen ruokamatkailustrategian tavoitteita huomioiden ruokamatkailun lähitulevaisuuden trendit.
Opinnäytetyön päätavoitteena on onnistuneen elämysillallisen toteuttaminen. Alatavoitteena on luoda Lapin ruokakulttuurin erityispiirteitä huomioiva menukokonaisuus. Lopputuloksena syntyy lappilaista elämyksellisyyttä ja Suomen ruokamatkailustrategian tavoitteita myötäilevä, toistettavissa oleva illalliskokonaisuus.
Produktin suunnittelun ja toteuttamisen tueksi opinnäytetyön tietoperustassa käsitellään kolmea pääaihetta. Pääaiheet ovat ruokamatkailu, elämyksen muodostuminen ja onnistuneen illallisen järjestäminen. Ruokamatkailua tarkastellaan Suomen ruokamatkailustrategian pohjalta. Suomen ruokamatkailustrategian keskeisimpänä tavoitteena on nostaa elämyksellinen suomalainen ruoka osaksi Suomen matkailua. Ruokamatkailun osiossa tarkastellaan myös Lapin ruokamatkailun ominaispiirteitä.
Elämyksen muodostumisen osiossa käydään läpi erityisesti tarinan ja aistien merkitystä elämyksen syntymisessä. Osiossa perehdytään myös elämyskolmio-malliin. Illallisen elämyksellisyyden onnistumista selvitetään Webropol- kyselyllä. Palautteiden avulla saadaan tietoa vieraiden kokemuksista. Illallisen järjestämisen osiossa kuvataan prosesseja, jotka ovat oleellisia onnistuneen illallisen toteutumisen kannalta.
Illallisten suunnittelua ja toteutusta varten kerättyä tietoa hyödynnettiin opinnäytetyön tietoperustaa kirjoitettaessa. Illallisen suunnittelu aloitettiin maaliskuussa 2022 ja illalliset toteutettiin toukokuussa 2022. Opinnäytetyön kirjallinen osuus valmistui keväällä 2023. Kirjallinen tuotos valmistui suunnitellussa aikataulussa. Produktin tavoitteet saavutettiin. Huolellisen suunnittelun pohjalta toteutettujen elementtien ja toteutuksesta saatujen palautteiden perusteella voidaan päätellä, että Lappiteemainen elämysillallinen oli onnistunut. Menukokonaisuus piti sisällään Lapin ruokakulttuurista inspiraatiota ammentavia annoksia. Raaka-ainevalintoja ja ruokakulttuurin perinteitä tehostettiin illalliskokonaisuuden tarinoiden avulla. Työn kirjallisen materiaalin avulla illallinen on toistettavissa oleva kokonaisuus, joka myötäilee Suomen ruokamatkailustrategian tavoitteita huomioiden ruokamatkailun lähitulevaisuuden trendit.