Allergeenien hallinta keittoprosessissa
Talvitie, Annika (2023)
Talvitie, Annika
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202305109097
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202305109097
Tiivistelmä
Tämän työn tavoitteena oli allergeenien hallinta keittoprosessissa. Ruoka-aineallergioiden yleistyminen vaatii elintarviketeollisuudelta hyvää omavalvontaa, jonka avulla tunnistetaan ja arvioidaan allergeenien aiheuttamat riskit. Allergeeniturvallisuuden tavoitteena on tuottaa turvallista ruokaa. Tuotannon puolella allergeeneja hallitaan monin tavoin: ajojärjestyksen suunnittelulla, välipesuilla ja pesujen todentaminen allergeenitestillä.
Työ toteutettiin kvalitatiivisella tutkimuksella haastattelemalla keittäjiä ja havainnoimalla käytännön rutiineja. Siirryin myös työskentelemään keittoprosessiin saadakseni täyden käsityksen prosessista. Lisäksi haastattelin asiantuntijoita esimiehiä, tuotekehitystä, laadunohjaajaa ja tuotannonsuunnittelijaa. Työ aloitettiin pohtimalla käytännön ratkaisua allergeenien hallintaan keittoprosessissa.
Työ toteutettiin kvalitatiivisella tutkimuksella haastattelemalla keittäjiä ja havainnoimalla käytännön rutiineja. Siirryin myös työskentelemään keittoprosessiin saadakseni täyden käsityksen prosessista. Lisäksi haastattelin asiantuntijoita esimiehiä, tuotekehitystä, laadunohjaajaa ja tuotannonsuunnittelijaa. Työ aloitettiin pohtimalla käytännön ratkaisua allergeenien hallintaan keittoprosessissa.