Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Ruokatuotteita pienille asuntokunnille

Sipinen, Alpo (2023)

Avaa tiedosto
Sipinen_Alpo.pdf (1.344Mt)
Lataukset: 


Sipinen, Alpo
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023051210438
Tiivistelmä
Pienet asuntokunnat kaipaavat suuremmista talouksista poikkeavaa tuotevalikoimaa. Monessa asuntokunnassa syntyy reilusti hävikkiä turhan suurien pakkausten takia, joka pakottaa valmistamaan reiluja määriä ruokaa, ilman että sitä ehditään syömään, tai sitä joudutaan syömään kyllästymiseen asti. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on luoda tuote- ja toimintaehdotuksia päivittäistavarakaupoilla, jotka auttaisivat yhden tai kahden hengen asuntokuntien arkista ruokailua.
Opinnäytetyön tietoperustassa käydään läpi Suomalaisten asuntokuntien ruokailu- ja ostotottumuksia sekä niihin vaikuttavia tekijöitä, perinteisen ateriarytmin muunnosta säännöllisestä rytmistä välipalapainotteiseen ateriointikulttuuriin, ja ruuan viime aikoina kovasti nousseen hinnan vaikutuksia. Lisäksi tietoperustassa käydään läpi kotitalouksien ruokahävikkiä, mistä tuotteista se syntyy, ja mitkä ovat yleisimmät syyt ruokahävikin syntymiselle.
Empiirinen osa suoritettiin kvantitatiivisena tutkimuksena, Webropolin avulla luodulla kyselylomakkeella. Tutkimuksen kohderyhmäksi rajattiin Uudellamaalla asuvat, yhden tai kahden hengen asuntokunnat. Kyselylomake jaettiin Facebookissa, 13:sta eri Uudenmaan paikallisryhmään sekä yhteen ruuanlaittoryhmään. Kyselyyn saatiin yhteensä 794 vastausta, josta kohderyhmän ulkopuolisten pois rajaamisen jälkeen saatiin 686 hyväksyttyä vastaajaa.
Johtopäätöksinä todettiin kauppojen nykyisten pakkauskokojen olevan turhan suuria lähestulkoon puolien kyselyyn vastanneiden mielestä. Punaisen liha välttäminen on tänä päivänä melko yleistä ja pienet asuntokunnat kaipaisivat kaupoilta inspiraatiota sekä apua viikoittaisen ruokalistan suunniteluun. Tuote- ja toimintaehdotuksina annettiin jaettavien pakkausten suunnittelu, kasvisten esivalmistelu pienille asuntokunnille sopiviin pakkauksiin, sekä jo olemassa olevien reseptien hyödyntäminen viikkoruokalistojen suunnitteluun ja ateriakasseihin, jossa on yhden reseptin raaka-aineet ja ohjeet halutulle henkilömäärälle.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste