Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Yrkeshögskolan Novia
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Yrkeshögskolan Novia
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Kvävegödsling i ärtodling

Hagberg, Rasmus (2023)

 
Avaa tiedosto
Hagberg_Rasmus.pdf (1.261Mt)
Lataukset: 


Hagberg, Rasmus
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023051510707
Tiivistelmä
Finland borde bli bättre på att odla protein till djurfoder för att bland annat förbättra försörjningsberedskapen. Syftet med den här studien är att undersöka vad som är en optimal kvävegödsling för att nå en hög avkastning och proteinskörd vid odling av ärt. Hypotesen för det här arbetet var att ärten klarar sig med 0 kg N/ha.

Ärt av sorten Ingrid odlades i form av ett blockförsök i fyra led (kvävegivor i samband med sådd 0, 20, 40 och 60 kg N/ha) och fyra upprepningar. Studien har utförts på försöksgården Västankvarn (Nylands Svenska Lantbrukssällskap) i Ingå, Västra Nyland, Finland under växtodlingssäsongen 2021. Under försöket utfördes inga bekämpningsåtgärder mot ogräs, svampsjukdomar eller insekter. I augusti klipptes grödans och ogräsens biomassa på 0,25 m2 stora rutor i varje försöksruta. Grödan och ogräsen särskiljdes och lufttorkades innan de vägdes.

Alla fyra led resulterade i ungefär samma avkastning och proteinskörd. Med kvävetillförseln minskade ärtens biomassa medan ogräsens biomassa ökade. Därför kan det, baserat på den här studien, konstateras att kvävegödsling inte tillför någon nytta vid ärtodling. I Finland rekommenderas ofta en startgödselgiva för att ärten skall få en bättre start tills kvävefixeringen kommit igång.

Finland needs to develop better ways of growing protein for animal feed in order to strengthen its food supply. The purpose of this study is to find a level of nitrogen fertilization which is optimal for reaching high yields and protein harvests in pea farming. The hypothesis of the study is that peas can manage with 0 kg N/ha.

Peas of the cultivar Ingrid was grown in a block trial with four treatments (the nitrogen fertilization being 0, 20, 40 and 60 kg N/ha at the sowing) and with four replications. The study was carried out at Västankvarn research farm, (Nylands Svenska Lantbrukssällskap,The Swedish Agricultural Society of Nyland, NSL) in Ingå, Western Nyland, Finland during the growing season 2021. No measures against weeds, fungi or insects were carried out. In August the biomass of the crop and the weeds was cut in squares of 0,25 m2 in each plot. Crop and weeds were separated and air-dried before they were weighed.

All four treatments produced just about the same yields and protein harvests. With nitrogen fertilization, the biomass of the pea decreased, while the biomass of the weeds increased. For this reason, based on this study, it can be concluded that nitrogen fertilization is not of any benefit in pea farming. In Finland, application of a minor amount of nitrogen fertilizer is often recommended to give pea a better start until nitrogen fixation starts.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste