Tuotantoprosessin kehittäminen lean-menetelmää hyödyntäen : Mäkitalon Maistuvat oy
Kemppainen, Roosamari (2023)
Kemppainen, Roosamari
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023051611114
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023051611114
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantaja on elintarviketeollisuuden yritys Mäkitalon Maistuvat Oy, joka valmistaa annossalaatteja. Työn tarkoituksena on tutkia, miten tuotantoprosessia voitaisiin kehittää arvoa tuottavammaksi leanmenetelmää hyödyntäen. Erityisesti tarkastelun kohteena on tuotantoprosessin läpimenoaikojen ja kustannustehokkuuden parantaminen. Muutoksilla tavoitellaan laadun parantamista ja hukan poistamista tuotantoprosessista.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käydään läpi elintarviketuotantoa ja tuotannonohjausta sekä lean-menetelmää ja sen historiaa. Teoriaosuuden on tarkoituksena luoda pohja toimeksiannolle ja tutkimusmenetelmissä sidotaan esitetty kirjallisuus käytäntöön. Tutkimusmenetelmistä laadullinen tutkimus on esitetty nykytila-analyysinä ja määrällinen tutkimus arvovirtakuvauksena.
Opinnäytetyön tuloksena löydettiin konkreettisia parannuskohteita tuotantoprosessissa sekä esitettiin realistisia kehitysideoita jatkoa ajatellen. Tuotantoprosessin pullonkauloja tunnistettiin ja läpimenoaikaa on mahdollista kehittää tulevaisuudessa tutkimusmenetelmien tuloksien avulla.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käydään läpi elintarviketuotantoa ja tuotannonohjausta sekä lean-menetelmää ja sen historiaa. Teoriaosuuden on tarkoituksena luoda pohja toimeksiannolle ja tutkimusmenetelmissä sidotaan esitetty kirjallisuus käytäntöön. Tutkimusmenetelmistä laadullinen tutkimus on esitetty nykytila-analyysinä ja määrällinen tutkimus arvovirtakuvauksena.
Opinnäytetyön tuloksena löydettiin konkreettisia parannuskohteita tuotantoprosessissa sekä esitettiin realistisia kehitysideoita jatkoa ajatellen. Tuotantoprosessin pullonkauloja tunnistettiin ja läpimenoaikaa on mahdollista kehittää tulevaisuudessa tutkimusmenetelmien tuloksien avulla.