Ravitsemispalveluiden kehitys ja tulevaisuuden näkymät : automatisaation, robotiikan ja digitalisaation näkökulmista.
Mattsson, Miisa (2023)
Mattsson, Miisa
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023052212491
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023052212491
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia ravitsemispalveluiden tulevaisuutta automatisaation, digitalisaation ja robotiikan näkökulmista. Tarkoituksena oli selvittää, miten yhteiskunnan ilmiöt vaikuttavat tulevaisuuden teknologiaan ja mitä uusia ratkaisuja ravitsemispalveluissa voidaan hyödyntää.
Opinnäytetyön toimeksiantajina toimivat Granlund Oy:n Tapio Idman ja Inkeri Savela. Heidän toiveensa opinnäytetyön tuloksista suuntautuivat teknologian kehitykseen tuotantokeittiöissä. Aineistoa kerättiin asiantuntijahaastatteluiden pohjalta sekä tieteellisistä ja ajankohtaisista lähteistä.
Asiantuntijahaastatteluja varten luotiin haastattelulomake, joka toimitettiin haastateltaville ennen varsinaisia haastatteluja. Lomakkeessa esitettiin kysymyksiä ammattikeittiöiden sekä teknologian kehitykseen liittyen. Kysymykset rajattiin koskemaan seuraavaa kymmentä vuotta. Viralliset haastattelut pidettiin etänä syys-lokakuun 2022 aikana hyödyntäen Teams-palvelua. Haastatteluiden ja tiedonhaun pohjalta toteutettiin PESTEL-analyysi, jossa asiaa käsiteltiin politiikan, talouden, sosiaalisien tekijöiden, teknologian, ympäristön ja lainsäädännön näkökulmista.
PESTEL-analyysistä saatujen tulosten pohjalta saatiin selville, että ravitsemispalvelut ovat siirtymässä kohti automatisoidumpaa ja digitaalisempaa toimintaa tulevaisuudessa, johon robotiikka on myös enenevissä määrin integroitumassa. Tämän lisäksi uudet toiminnot ja raaka-aineet, poliittiset- ja lainsäädännölliset määräykset sekä ilmastonmuutos vaikuttavat ravitsemispalveluiden toimintaan tulevaisuudessa. Ratkaisuksi tulevaisuuden haasteisiin tarvitaan kehitystä niin teknologian kuin ammattitaidonkin saralla.
Opinnäytetyön toimeksiantajina toimivat Granlund Oy:n Tapio Idman ja Inkeri Savela. Heidän toiveensa opinnäytetyön tuloksista suuntautuivat teknologian kehitykseen tuotantokeittiöissä. Aineistoa kerättiin asiantuntijahaastatteluiden pohjalta sekä tieteellisistä ja ajankohtaisista lähteistä.
Asiantuntijahaastatteluja varten luotiin haastattelulomake, joka toimitettiin haastateltaville ennen varsinaisia haastatteluja. Lomakkeessa esitettiin kysymyksiä ammattikeittiöiden sekä teknologian kehitykseen liittyen. Kysymykset rajattiin koskemaan seuraavaa kymmentä vuotta. Viralliset haastattelut pidettiin etänä syys-lokakuun 2022 aikana hyödyntäen Teams-palvelua. Haastatteluiden ja tiedonhaun pohjalta toteutettiin PESTEL-analyysi, jossa asiaa käsiteltiin politiikan, talouden, sosiaalisien tekijöiden, teknologian, ympäristön ja lainsäädännön näkökulmista.
PESTEL-analyysistä saatujen tulosten pohjalta saatiin selville, että ravitsemispalvelut ovat siirtymässä kohti automatisoidumpaa ja digitaalisempaa toimintaa tulevaisuudessa, johon robotiikka on myös enenevissä määrin integroitumassa. Tämän lisäksi uudet toiminnot ja raaka-aineet, poliittiset- ja lainsäädännölliset määräykset sekä ilmastonmuutos vaikuttavat ravitsemispalveluiden toimintaan tulevaisuudessa. Ratkaisuksi tulevaisuuden haasteisiin tarvitaan kehitystä niin teknologian kuin ammattitaidonkin saralla.
