Esteettisesti kestävän astiaston suunnittelu ravintolalle
Väliahde, Riikka (2023)
Väliahde, Riikka
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023052313037
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023052313037
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tutkittiin esteettistä kestävyyttä ja siitä näkökulmasta toteutettua astiaston suunnittelua. Työn keskeisenä tavoitteena oli esteettisesti kestävän astiaston suunnittelu helsinkiläiselle Michelin-tähdellä palkitulle ravintolalle.
Työ vastasi ravintola ravintolan tarpeeseen täydentää ravintolan astiastoa esteettisesti kestävillä uusilla astioilla. Työn tilaajana oli ravintoloitsija, jonka toiveiden perusteella suunnitteluprosessi motivoitui.
Keskeisenä teoriana olivat esteettisen kestävyyden teoria sekä keramiikan muotoilun teoria. Sen lisäksi työssä käytettiin tutkimusmetodeina havainnointia ja haastattelua.Työ toteutettiin tekemällä ensin taustatyö ja sen jälkeen suunnitteluprosessi sisältäen prototyyppien valmistuksen.
Keskeisenä tuloksena opinnäytetyössä olivat sekä astiaston suunnitelmat että prototyypit. Prototyypit valmistettiin kolmesta eri astiamallista. Näiden prototyyppien pohjalta on mahdollista valmistaa ravintola-astiasto. Osa malleista vaatii kuitenkin tuotekehitystä.
Opinnäytetyön löydökset esteettisen kestävyyden ja astiasuunnittelun yhdistämisestä ovat hyödynnettävissä myös tämän työn ulkopuolella. Yhteensovitettuna ne toimivat laajasti muotoilun maailmassa, jossa halutaan luoda kestäviä ratkaisuja ympäristökriisin keskellä.
Työ vastasi ravintola ravintolan tarpeeseen täydentää ravintolan astiastoa esteettisesti kestävillä uusilla astioilla. Työn tilaajana oli ravintoloitsija, jonka toiveiden perusteella suunnitteluprosessi motivoitui.
Keskeisenä teoriana olivat esteettisen kestävyyden teoria sekä keramiikan muotoilun teoria. Sen lisäksi työssä käytettiin tutkimusmetodeina havainnointia ja haastattelua.Työ toteutettiin tekemällä ensin taustatyö ja sen jälkeen suunnitteluprosessi sisältäen prototyyppien valmistuksen.
Keskeisenä tuloksena opinnäytetyössä olivat sekä astiaston suunnitelmat että prototyypit. Prototyypit valmistettiin kolmesta eri astiamallista. Näiden prototyyppien pohjalta on mahdollista valmistaa ravintola-astiasto. Osa malleista vaatii kuitenkin tuotekehitystä.
Opinnäytetyön löydökset esteettisen kestävyyden ja astiasuunnittelun yhdistämisestä ovat hyödynnettävissä myös tämän työn ulkopuolella. Yhteensovitettuna ne toimivat laajasti muotoilun maailmassa, jossa halutaan luoda kestäviä ratkaisuja ympäristökriisin keskellä.