Cocktailien suosio Helsingin keskustan anniskeluravintoloissa
Brander, Roope (2023)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023052313378
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023052313378
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, ovatko cocktailit, eli alkoholilliset juomasekoitukset suosittuja Helsingin keskustan anniskeluravintoloissa. Lisäksi haluttiin selvittää, millaisia cocktaileja kuluttajat tällä hetkellä nauttivat. Opinnäytetyö oli tutkimustyyppinen, eikä siinä ollut toimeksiantajaa. Opinnäytetyöprosessi alkoi marraskuussa 2022 ja työ valmistui toukokuussa 2023.
Tietoperustan ensimmäinen osa käsittelee cocktailin käsitteen määritelmää, koostumusta, keskeisimpiä cocktailtyyppejä, historiaa sekä valmistustapoja sekä -välineitä. Tietoperustan toinen osa käsittelee trendejä, jotka valittiin opinnäytetyön teoreettiseksi viitekehykseksi. Luvussa käsitellään trendejä käsitteenä sekä muita trendeihin liittyviä käsitteitä. Viimeinen osa tietoperustaa pohjustaa tutkimuksessa käytettäviä menetelmiä teoreettisella tasolla.
Tutkimus toteutettiin kahdella menetelmällä, jotka ovat dokumenttianalyysi sekä puolistrukturoitu tutkimushaastattelu. Tutkimustyypiltään kyseessä on laadullinen tutkimus. Dokumenttianalyysiin kerättiin aineistoa erilaisista alan nettilähteistä. Tutkimushaastatteluihin osallistui neljä henkilöä, joilla on useamman vuoden kokemus baarityöskentelystä eri anniskeluravintoloissa Helsingin keskustassa.
Tutkimuksessa selvisi, että cocktailit ovat tällä hetkellä merkittävä osa Helsingin juomakulttuuria ja todennäköisesti ne säilyttävät suosionsa myös tulevina vuosina. Dokumenttianalyysissa käytettyjen alan lähteiden mukaan cocktailit ovat osa vuoden 2023 juomatrendejä. Suosituimmiksi cocktailtyypeiksi nousivat pidemmät ja kuplivat highball- ja spritz-juomat, mutta myös tunnetut klassikkococktaileilla on paikkansa Helsingin juomakentässä. Työ auttaa ymmärtämään, millainen on cocktailien rooli Helsingin juomakulttuurissa, joka voi olla tärkeä tieto esimerkiksi ravintolan juomalistan suunnittelussa.
Tietoperustan ensimmäinen osa käsittelee cocktailin käsitteen määritelmää, koostumusta, keskeisimpiä cocktailtyyppejä, historiaa sekä valmistustapoja sekä -välineitä. Tietoperustan toinen osa käsittelee trendejä, jotka valittiin opinnäytetyön teoreettiseksi viitekehykseksi. Luvussa käsitellään trendejä käsitteenä sekä muita trendeihin liittyviä käsitteitä. Viimeinen osa tietoperustaa pohjustaa tutkimuksessa käytettäviä menetelmiä teoreettisella tasolla.
Tutkimus toteutettiin kahdella menetelmällä, jotka ovat dokumenttianalyysi sekä puolistrukturoitu tutkimushaastattelu. Tutkimustyypiltään kyseessä on laadullinen tutkimus. Dokumenttianalyysiin kerättiin aineistoa erilaisista alan nettilähteistä. Tutkimushaastatteluihin osallistui neljä henkilöä, joilla on useamman vuoden kokemus baarityöskentelystä eri anniskeluravintoloissa Helsingin keskustassa.
Tutkimuksessa selvisi, että cocktailit ovat tällä hetkellä merkittävä osa Helsingin juomakulttuuria ja todennäköisesti ne säilyttävät suosionsa myös tulevina vuosina. Dokumenttianalyysissa käytettyjen alan lähteiden mukaan cocktailit ovat osa vuoden 2023 juomatrendejä. Suosituimmiksi cocktailtyypeiksi nousivat pidemmät ja kuplivat highball- ja spritz-juomat, mutta myös tunnetut klassikkococktaileilla on paikkansa Helsingin juomakentässä. Työ auttaa ymmärtämään, millainen on cocktailien rooli Helsingin juomakulttuurissa, joka voi olla tärkeä tieto esimerkiksi ravintolan juomalistan suunnittelussa.
