Joululaatikoiden tuotekehitys
Rajala, Janniina (2014)
Rajala, Janniina
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014062713254
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014062713254
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä suunniteltiin ja valmistettiin seinäjokiselle leipomolle, Pirjon Pakari Seinäjoki Ky:lle, joululaatikot sesonkimyyntiin. Tuotteina oli perinteiset peruna-, porkkana- ja lanttulaatikot sekä eksoottisempi aurajuusto-punajuurilaatikko. Tavoitteena oli saada maukkaat, lähialueiden raaka-aineista valmistetut tuotteet, jotka olisivat ”melkein kuin kotona tehty” vaihtoehto teollisempien einesruokien rinnalla. Opinnäytetyö keskittyy tuotekehityksen kuvaamiseen ja tuotteiden arviointiin. Tuotekehityksen ja laadun arvioimisen apuna käytettiin aistinvaraisia menetelmiä. Raatina käytettiin kuluttajaraatia, joka arvioi aistinvaraisesti keskeneräisten ja valmiiden tuotteiden ominaisuuksia. Arvioitavia ominaisuuksia olivat tuotteen ulkonäkö, rakenne, haju ja maku, joita kaikkia arvioitiin asteikolla 1–5. Arviointien tulokset analysoitiin, ja tulosten avulla ohjattiin tuotekehitystä oikeaan suuntaan, sekä arvioitiin valmiit tuotteet. Opinnäytetyön aihepiiriin kuului myös laatikoiden säilyvyyden arviointi aistinvaraisesti, säilyvyyden parantaminen, pakkausmerkintöjen suunnittelu ja ravintosisällön laskeminen sekä tuotannon optimointi.
Valmiit joululaatikot saivat hyvät arvostelut, kaikki saivat arvosanaksi yli 4 kun maksimi oli 5. Koska tuotteet saivat hyvät arvosanat ja ne arvioitiin kaikissa osa-alueissa tasalaatuisiksi, katsotaan tuotekehitys onnistuneeksi. Jatkossa tuotteita tullaan valmistamaan joulusesonkiin joko leipomon tiloissa tai Pirjon Pakarin omistamassa Koiviston Korpputehdas Oy:ssä. Tuloksia tullaan myös hyödyntämään uusien tuotteiden tuotekehityksessä.
Valmiit joululaatikot saivat hyvät arvostelut, kaikki saivat arvosanaksi yli 4 kun maksimi oli 5. Koska tuotteet saivat hyvät arvosanat ja ne arvioitiin kaikissa osa-alueissa tasalaatuisiksi, katsotaan tuotekehitys onnistuneeksi. Jatkossa tuotteita tullaan valmistamaan joulusesonkiin joko leipomon tiloissa tai Pirjon Pakarin omistamassa Koiviston Korpputehdas Oy:ssä. Tuloksia tullaan myös hyödyntämään uusien tuotteiden tuotekehityksessä.