Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Perehdytysopas ravintola X:n keittiöön

Hilonen, Laura (2023)

 
Avaa tiedosto
Hilonen Laura.pdf (585.1Kt)
Lataukset: 


Hilonen, Laura
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023052714948
Tiivistelmä
Ravintola-alan kärsiessä valtavasta työvoimapulasta, nousee perehdyttämisen tärkeys yhdeksi pitovoimatekijäksi alalla. Tehtyjen tutkimusten mukaan perehdyttämisen onnistuminen ravintola-alalla on laskenut viimeisen 14 vuoden aikana. Työvoiman saatavuuden turvaamiseksi on ajankohtaista panostaa perehdyttämiseen ja sen kehittämiseen. Kunnollinen perehdyttäminen parantaa yrityskuvaa, sekä lisää yrityksen houkuttelevuutta työpaikkana. Perehdyttäminen ei ole pelkästään työn oppimista, vaan uuden työntekijän vastaanottamista ja saattamista työyhteisön jäseneksi. Perehdyttämisellä varmistetaan uuden työntekijän sopeutuminen työyhteisöön ja luodaan edellytykset työntekijän suoriutumiseen työtehtävistä tehokkaasti.
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli luoda perehdytysopas Kymenlaaksossa sijaitsevalle majoitus- ja ravintolapalveluita tarjoavan yrityksen ravintolan X keittiölle. Oppaan tarkoituksena on toimia perehdyttämisen tukena uudelle työntekijälle ja muistilistana vanhoille työntekijöille. Yrityksessä toimii samassa keittiössä ravintola X:n lisäksi kaksi muuta ravintolaa. Ne ovat rajattu selkeyden vuoksi työstä pois. Lisäksi kahdelle muulle ravintolalle ei havaittu tarvetta perehdytysoppaalle. Opas on rajattu koskemaan ainoastaan työnopastusta sekä päivittäiseen työhön tarvittavia ohjeistuksia ravintolan X keittiössä.
Perehdytysoppaan teossa apuna käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusmenetelmää. Menetelmänä käytettiin puolistrukturoitua haastattelua. Työntekijöille ja esihenkilöille tehtyjen haastatteluiden avulla selvitettiin perehdyttämisen nykytila. Lisäksi haastatteluiden avulla saatiin tietoa asioista, mitkä työntekijät kokevat tarpeelliseksi oppaan sisältävän. Ravintolan X keittiössä ei aiemmin ole ollut perehdytysopasta. Oppaan puute on omalta osaltaan vaikeuttanut uuden työntekijän työn aloittamista. Työtehtäviä ja eri vuoroja on paljon, jolloin kokonaisuus tuntuu aluksi sekavalta. Toimeksiantajan toiveesta luotiin perehdytysopas vastaamaan havaittuihin ongelmakohtiin keittiössä.
Teoreettinen viitekehys perustuu perehdyttämisen määritelmään, perehdyttämisen kehittämiseen, perehdyttämistä tukeviin materiaaleihin, perehdyttämisen hyötyihin, hyvään perehdyttäjään sekä työnopastukseen.
Opinnäytetyön tavoitteisiin päästiin hyvin. Työ valmistui tavoiteajassa toukokuussa 2023. Lopputuotteena syntynyt perehdytysopas oli tarpeellinen toimeksiantajalle. Oppaan avulla uuden työntekijän perehdyttäminen on jatkossa selkeämpää. Lisäksi oppaassa olevat ohjeistukset auttavat työntekijöitä päivittäisessä työssä. Havaittuihin ongelmakohtiin saatiin ratkaisu oppaan avulla, ja oppaassa olevat ohjeistukset otettiin päivittäiseen käyttöön.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste