Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Centria-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Centria-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Ruismallasviskin ja erilaisten tynnyrinäytteiden puujohdannaisten aromien analysointi kaasukromatografisin menetelmin

Pokela, Liisa (2023)

 
Avaa tiedosto
Pokela_Liisa.pdf (10.74Mt)
Lataukset: 


Pokela, Liisa
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023052614475
Tiivistelmä
Opinnäytetyö tehtiin toimeksiantona Rye Rye Oy:lle kevään 2023 aikana. Opinnäytetyössä tutkittiin toimeksiantajayrityksen valmistaman ruismallasviskin puujohdannaisia yhdisteitä. Analysointimenetelmänä käytettiin suorainjektointia ja käytetty analysointilaitteisto oli massantunnistimella varustettu kaasukromatografi. Teoriaosuudessa on kuvailtu eri viskintuotantoprosesseja ja kerrottu, miten Rye Rye Oy:n prosessi eroaa muista. Teoriaosuudessa on pyritty tuomaan ilmi viskissä esiintyvien yhdisteiden pitoisuuteen vaikuttavia seikkoja. Analyyttisessä osassa on kuvailtu laboratoriolaitteistoa ja sen toimintaperiaatteita. Analysoitavien näytteiden kokonaismäärä oli 84 kappaletta, ja niistä suurin osa oli uusissa tai bourbonin valmistuksessa aiemmin käytetyissä Amerikan valkotammitynnyreissä kypsytettyjä viskejä. Tynnyrinäytteet koostuivat viskin tuotannon eri valmistuseristä, joista oli saatavilla kontrollinäytteet. Lisäksi verrattiin savuisen ja ei-savuisen viskin eroja tutkittavien yhdisteiden osalta.

Puujohdannaisten yhdisteiden, furfuraalin, viskin laktonin ja sen cis- ja trans-muotojen, vanilliinin, syringiinialdehydin ja sinappialdehydin ohella tarkasteltiin yhtä tislauksen aikana syntyvää yhdistettä, etyylikaproaattia. Tuloksissa verrattiin myös eri tynnyrityyppien sekä alkoholipitoisuuksien vaikutusta yhdisteiden pitoisuuksiin. Työssä perehdyttiin yhdisteiden pitoisuuksiin eri näytteissä ja selvitettiin eri näytteiden välillä johtuvien eroavaisuuksien syitä.

Tuloksia tarkasteltaessa huomattiin alkoholipitoisuudella olevan merkittävä vaikutus yhdisteiden pitoisuudelle. Alkoholipitoisuudelle ei kuitenkaan pystytty määrittämään tiettyä arvoa, jolla kaikkien tarkasteltavien yhdisteiden pitoisuudet olisivat olleet korkeimpia tai matalimpia, vaan yhdisteiden pitoisuuksien katsottiin olevan keskenään vaihtelevia kaikilla eri alkoholipitoisuuksilla. Tynnyrinäytteiden alkoholipitoisuus oli pääsääntöisesti eri tuotantoerien kontrollinäytteiden alkoholipitoisuutta suurempi ja tynnyrinäytteistä havaittiin pääsääntöisesti sekä enemmän yhdisteitä että korkeampia pitoisuuksia tarkasteltavissa yhdisteissä. Eroja yhdisteiden pitoisuuksissa havaittiin myös käytettyjen tynnyrityyppien välillä.

Julkisesta opinnäytetyöversiosta on jätetty pois luottamuksellisia tietoja sisältävä liite.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste