Raision alueen kiinteistöjen rasvanerotuksen kartoitus ja toimenpide-ehdotus
Korhonen, Eini (2023)
Korhonen, Eini
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023052614828
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023052614828
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa Raision alueella sijaitsevien kiinteistöjen rasvanerotusta. Tavoitteena oli selvittää, kuinka rasvanerotus toimii Raision Vesi Oy:n kiinteistöillä, mitkä tekijät voivat haitata onnistunutta rasvanerotusta ja kuinka rasvanerotusta kyettäisiin parantamaan. Lisäksi haluttiin selvittää muiden vesihuoltolaitosten kokemuksia rasvanerotuksesta ja siihen liittyvistä ongelmista. Työ suoritettiin kiinteistöille lähetetyllä kyselyllä ja haastattelemalla muita vesihuoltolaitoksia.
Kartoituksen perusteella selvisi, ettei Raision Vesi Oy:n kiinteistöillä ole huomattavia ongelmia rasvanerotuksen kanssa. Puutteet liittyivät häyttimen ja näytteenottomahdollisuuden puuttumiseen rasvanerotusjärjestelmästä. Työtä tehdessä selvisi myös, että monella kiinteistöllä rasvanerotuksesta vastaava taho vaihteli kiinteistönomistajan ja toimijan välillä. Näiden kahden henkilön välillä ilmeni puutteita tiedonkulussa. Lisäksi haastatteluissa huomattiin epäselvyyksiä rasvanerotuksen valvonnan vastuussa.
Tulosten perusteella annettiin kolme erilaista toimenpide-ehdotusta: kiinteistöille lähetettävä tiedote rasvanerotuksesta, siirtoasiakirjojen tutkiminen ja rasvanerotuksen lisääminen ravintoloiden omavalvontasuunnitelmaan. Näillä toimilla voitaisiin taata toimivampi rasvanerotus.
Kartoituksen perusteella selvisi, ettei Raision Vesi Oy:n kiinteistöillä ole huomattavia ongelmia rasvanerotuksen kanssa. Puutteet liittyivät häyttimen ja näytteenottomahdollisuuden puuttumiseen rasvanerotusjärjestelmästä. Työtä tehdessä selvisi myös, että monella kiinteistöllä rasvanerotuksesta vastaava taho vaihteli kiinteistönomistajan ja toimijan välillä. Näiden kahden henkilön välillä ilmeni puutteita tiedonkulussa. Lisäksi haastatteluissa huomattiin epäselvyyksiä rasvanerotuksen valvonnan vastuussa.
Tulosten perusteella annettiin kolme erilaista toimenpide-ehdotusta: kiinteistöille lähetettävä tiedote rasvanerotuksesta, siirtoasiakirjojen tutkiminen ja rasvanerotuksen lisääminen ravintoloiden omavalvontasuunnitelmaan. Näillä toimilla voitaisiin taata toimivampi rasvanerotus.