Maahanmuuttajataustaisen työntekijän perehdyttämisen erityispiirteet : yritys X
Mansikka, Hanna (2023)
Mansikka, Hanna
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023053116732
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023053116732
Tiivistelmä
Väestön vanhetessa ja syntyvyyden laskiessa Suomessa tarvitaan yhä enenevissä määrin työperäistä maahanmuuttoa. Tulevaisuuden työyhteisöt ovatkin entistä monikulttuurisempia. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden perehdyttämisen erityispiirteitä sekä niiden vaikutuksia perehdytysprosessiin. Opinnäytetyö on toteutettu toimeksiantona Yritys X:n koulutusorganisaatiolle.
Opinnäytetyön teoreettisessa viitekehyksessä käydään läpi perehdyttämiseen liittyvää teoriaa yleisellä tasolla. Sen lisäksi perehdytään maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden vaikutuksista työyhteisön toimintaan, maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden perehdyttämisen erityispiirteisiin ja niiden vaikutuksista maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden perehdytysprosessiin.
Tutkimusmenetelminä on käytetty sekä kvantitatiivista että kvalitatiivista tutkimusmenetelmää. Tutkimuksen aineisto kerättiin 11.–24.4.2023. Tutkimuksessa toteutettiin kaksi Webropol-kyselyä, jotka on toteutettu Yritys X:n Suomen ravintoloissa. Toinen kysely oli suunnattu maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden perehdytykseen osallistuneille henkilöille, ja toinen oli maahanmuuttajataustaisille työntekijöille suunnattu kysely. Kyselyt sisälsivät strukturoituja ja avoimia kysymyksiä. Kyselyihin vastasi yhteensä 20 henkilöä.
Tutkimuksen tuloksena saatiin selville, että maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden perehdyttämisen erityispiirteiden huomiointi perehdytysprosessissa vaatii uutta osaamista perehdyttäjiltä. Näin ollen myös perehdyttäjille olisi tarjottava riittävä perehdytys oman työnsä tueksi. Tutkimuksen tuloksien perusteella voidaan todeta, että erityisesti maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden perehdyttämisessä olisi panostettava suomalaisen työelämän yleisiin pelisääntöihin ja lainsäädäntöön. Tutkimuksen tulosten pohjalta toimeksiantajalle annettiin kehitysehdotuksia perehdytysprosessin kehittämiseen.
Opinnäytetyön julkisessa versiossa ei käsitellä toimeksiantajaa koskevia tietoja. Salassa pidettävät kohdat on korvattu tekstillä ”Tämä osio sisältää liike- ja ammattisalaisuuksia”.
Opinnäytetyön teoreettisessa viitekehyksessä käydään läpi perehdyttämiseen liittyvää teoriaa yleisellä tasolla. Sen lisäksi perehdytään maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden vaikutuksista työyhteisön toimintaan, maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden perehdyttämisen erityispiirteisiin ja niiden vaikutuksista maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden perehdytysprosessiin.
Tutkimusmenetelminä on käytetty sekä kvantitatiivista että kvalitatiivista tutkimusmenetelmää. Tutkimuksen aineisto kerättiin 11.–24.4.2023. Tutkimuksessa toteutettiin kaksi Webropol-kyselyä, jotka on toteutettu Yritys X:n Suomen ravintoloissa. Toinen kysely oli suunnattu maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden perehdytykseen osallistuneille henkilöille, ja toinen oli maahanmuuttajataustaisille työntekijöille suunnattu kysely. Kyselyt sisälsivät strukturoituja ja avoimia kysymyksiä. Kyselyihin vastasi yhteensä 20 henkilöä.
Tutkimuksen tuloksena saatiin selville, että maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden perehdyttämisen erityispiirteiden huomiointi perehdytysprosessissa vaatii uutta osaamista perehdyttäjiltä. Näin ollen myös perehdyttäjille olisi tarjottava riittävä perehdytys oman työnsä tueksi. Tutkimuksen tuloksien perusteella voidaan todeta, että erityisesti maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden perehdyttämisessä olisi panostettava suomalaisen työelämän yleisiin pelisääntöihin ja lainsäädäntöön. Tutkimuksen tulosten pohjalta toimeksiantajalle annettiin kehitysehdotuksia perehdytysprosessin kehittämiseen.
Opinnäytetyön julkisessa versiossa ei käsitellä toimeksiantajaa koskevia tietoja. Salassa pidettävät kohdat on korvattu tekstillä ”Tämä osio sisältää liike- ja ammattisalaisuuksia”.