Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Nuoren ruokailutottumukset : Kysely lähihoitajaopiskelijoille

Kytömaa, Maija; Välinen, Elina (2014)

 
Avaa tiedosto
Nuoren ruokailutottumukset ElinaMaija.pdf (953.3Kt)
Lataukset: 


Kytömaa, Maija
Välinen, Elina
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014062113178
Tiivistelmä
Suomalaisten ravitsemuksen suurimpia ongelmia on lihavuuden yleistyminen etenkin lapsilla ja nuorilla (Kara 2008, 8-9). Vaikka ruokailutottumuksia pidetäänkin tärkeänä aiheena, on opiskelijoiden ruokailutottumuksista vain vähän tietoa. (Lagström ym. 2012, 119; Kunttu ym. 2011, 191). Tämän opinnäytetyön tavoitteena on tuottaa tietoa nuorten ruokailutottumuksista. Tietoa voidaan käyttää nuorten ravitsemusneuvonnan kehittämiseen. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on kuvata toisen asteen koulutuksessa olevien nuorten ruokailutottumuksia.
Opinnäytetyö toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena. Tietoa kerättiin kyselylomakkeen avulla koulutuskeskus Sedun nuorisopuolen ensimmäisen lukuvuoden lähihoitajaopiskelijoilta (n=65) maalis- ja huhtikuussa 2014. Aineistoa analysoitiin SPSS for Windows 21 –ohjelmalla. Muuttujien kuvaamisessa käytettiin frekvenssi- ja prosenttijakaumia, kuvioita sekä taulukoita.
Opinnäytetyön tuloksista käy ilmi, että nuoret syövät pääasiassa itse tekemäänsä ruokaa. Nuoren omilla mieltymyksillä, kehonkuvalla, ravitsemussuosituksilla ja vanhemmilla on vaikutusta nuoren itsenäisiin ruokailuvalintoihin. Noin neljännes nuorista kokee, että iän myötä lisääntyneen itsenäisyyden myötä he saavat päättää enemmän ruokailustaan. Joka toinen nuori (50%) syö 6-7 päivänä viikosta aamupalaa. Aamupalan syönti on tulosten mukaan lisääntynyt verrattuna aiempiin tutkimuksiin. Kouluruokaa nuori syö yleensä joka päivä, kuitenkin vähintään kolmena päivänä viikossa. Aina tai yleensä monipuolisesti arvioi syövänsä 77,3 % nuorista. Tulosten mukaan suurin osa (89,3 %) nuorista syö kalaa alle kolme kertaa viikossa. Lisäksi vajaa puolet (42,9 %) nuorista syö päivittäin kasviksia, hedelmiä tai marjoja.
Opinnäytetyön tulosten mukaan nuorten ruokailutottumukset ovat pääasiassa terveellisiä. Nuorten ravitsemusneuvonnassa tulisi jatkossa kiinnittää enemmän huomiota kalan, kasvisten, hedelmien ja marjojen tärkeyteen ruokailuvalinnoissa.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste