Vuorotyöntekijän terveelliset ruokatottumukset – kysely hoitotyöntekijöille
Vähäkangas, Piia; Adler, Niina (2014)
Vähäkangas, Piia
Adler, Niina
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014090513760
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014090513760
Tiivistelmä
Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata vuorotyössä työskentelevien hoitotyöntekijöiden terveellisiä ruokatottumuksia. Tutkimusaineisto kerättiin kyselylomakkeen avulla helmikuussa 2014 Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän (LLKY) kaksi- ja kolmivuorotyötä tekeviltä hoitotyöntekijöiltä. Vastausprosentti oli 79,2 (n=111). Aineisto analysoitiin SPSS Statistics 21 -tilasto-ohjelmalla ja havainnollistettiin frekvensseinä ja prosentteina.
Vuorotyötä tekevien hoitotyöntekijöiden terveellisiä ruokatottumuksia mitattiin työaikaisen ruokailun, säännöllisen ateriarytmin ja ravitsemussuositusten mukaisten ruoka-aineiden käytön sekä ruokavalion osalta. Vastaajista 28,2 % (n=31) käytti työpaikkaruokalaa usein tai melko usein. Eväitä ruokatauolla söi usein tai melko usein 82,7 % (n=91) vastanneista. Vastaajista puolet (50 %) söi usein tai melko usein säännöllisesti 4-6 ateriaa päivässä 3-4 tunnin välein. Vastaajien ruokavalio oli lähes ravitsemussuositusten mukainen. Suurin osa vastaajista (88,1 %) käytti kasviksia, hedelmiä ja/tai marjoja päivittäin. Kasvirasvat olivat käytössä monilla vastaajilla (60 %). Vastaajista 40 % (n=44) sanoi syövänsä kalaa 1-2 kertaa viikossa.
Tutkimukseen osallistuneet vuorotyöntekijät noudattivat pääsääntöisesti terveellisiä ruokatottumuksia. Vastaajat eivät kokeneet vuorotyön olevan esteenä terveellisten ruokatottumusten noudattamisessa. Vuorotyöstä huolimatta vastaajat osasivat rytmittää ruokailunsa niin, että se edesauttoi heitä pysymään virkeinä sekä työskentelemään tehokkaasti.
Vuorotyötä tekevien hoitotyöntekijöiden terveellisiä ruokatottumuksia mitattiin työaikaisen ruokailun, säännöllisen ateriarytmin ja ravitsemussuositusten mukaisten ruoka-aineiden käytön sekä ruokavalion osalta. Vastaajista 28,2 % (n=31) käytti työpaikkaruokalaa usein tai melko usein. Eväitä ruokatauolla söi usein tai melko usein 82,7 % (n=91) vastanneista. Vastaajista puolet (50 %) söi usein tai melko usein säännöllisesti 4-6 ateriaa päivässä 3-4 tunnin välein. Vastaajien ruokavalio oli lähes ravitsemussuositusten mukainen. Suurin osa vastaajista (88,1 %) käytti kasviksia, hedelmiä ja/tai marjoja päivittäin. Kasvirasvat olivat käytössä monilla vastaajilla (60 %). Vastaajista 40 % (n=44) sanoi syövänsä kalaa 1-2 kertaa viikossa.
Tutkimukseen osallistuneet vuorotyöntekijät noudattivat pääsääntöisesti terveellisiä ruokatottumuksia. Vastaajat eivät kokeneet vuorotyön olevan esteenä terveellisten ruokatottumusten noudattamisessa. Vuorotyöstä huolimatta vastaajat osasivat rytmittää ruokailunsa niin, että se edesauttoi heitä pysymään virkeinä sekä työskentelemään tehokkaasti.