Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Vuorotyöntekijän terveelliset ruokatottumukset – kysely hoitotyöntekijöille

Vähäkangas, Piia; Adler, Niina (2014)

 
Avaa tiedosto
Vahakangas_Piia.pdf (782.0Kt)
Lataukset: 


Vähäkangas, Piia
Adler, Niina
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014090513760
Tiivistelmä
Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata vuorotyössä työskentelevien hoitotyöntekijöiden terveellisiä ruokatottumuksia. Tutkimusaineisto kerättiin kyselylomakkeen avulla helmikuussa 2014 Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän (LLKY) kaksi- ja kolmivuorotyötä tekeviltä hoitotyöntekijöiltä. Vastausprosentti oli 79,2 (n=111). Aineisto analysoitiin SPSS Statistics 21 -tilasto-ohjelmalla ja havainnollistettiin frekvensseinä ja prosentteina.
Vuorotyötä tekevien hoitotyöntekijöiden terveellisiä ruokatottumuksia mitattiin työaikaisen ruokailun, säännöllisen ateriarytmin ja ravitsemussuositusten mukaisten ruoka-aineiden käytön sekä ruokavalion osalta. Vastaajista 28,2 % (n=31) käytti työpaikkaruokalaa usein tai melko usein. Eväitä ruokatauolla söi usein tai melko usein 82,7 % (n=91) vastanneista. Vastaajista puolet (50 %) söi usein tai melko usein säännöllisesti 4-6 ateriaa päivässä 3-4 tunnin välein. Vastaajien ruokavalio oli lähes ravitsemussuositusten mukainen. Suurin osa vastaajista (88,1 %) käytti kasviksia, hedelmiä ja/tai marjoja päivittäin. Kasvirasvat olivat käytössä monilla vastaajilla (60 %). Vastaajista 40 % (n=44) sanoi syövänsä kalaa 1-2 kertaa viikossa.
Tutkimukseen osallistuneet vuorotyöntekijät noudattivat pääsääntöisesti terveellisiä ruokatottumuksia. Vastaajat eivät kokeneet vuorotyön olevan esteenä terveellisten ruokatottumusten noudattamisessa. Vuorotyöstä huolimatta vastaajat osasivat rytmittää ruokailunsa niin, että se edesauttoi heitä pysymään virkeinä sekä työskentelemään tehokkaasti.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste