Joukkueurheilijan ravitsemus ja ravitsemuksellisten tarpeiden toteutuminen ravintoloiden tarjonnassa
Saarikangas, Iida (2023)
Saarikangas, Iida
2023
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023060622290
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023060622290
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tehtävä oli tehdä tutkimusta joukkueurheilijan ravitsemuksesta ja ravitsemuksellisten tarpeiden toteutumisesta eri liikeidealla toimivissa ravintoloissa. Ravintoloiden liikeideat olivat lounas- ja à la carteravin-tolat. Ravintoloissa valmistetaan ruokaa lounaslinjastoon ja lautasannoksina. Tutkittavat aiheet olivat joukku-eurheilijan ravitsemus ja sen toteutuminen terveellisesti hänen omasta henkilökohtaisesta näkemyksestään ja terveellisyyden ja monipuolisuuden toteutuminen ravintoloiden tarjonnassa. Edellä mainittujen teemojen poh-jalta pohdittiin kuinka ravintoloiden terveellisyys ja tarjonta vastaavat joukkueurheilijoiden ravitsemuksellisia tarpeita terveellisyyden näkökulmasta.
Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena haastattelulomakkeiden avulla. Haastattelulomakkeita tehtiin kaksi; joukkueurheilijoiden edustajille sekä ravintolatyöntekijöille. Tuloksia käsiteltiin litteroimalla haas-tatteluista saadut vastaukset niin, että jokaisen kysymyksen kaikki vastaukset olivat peräkkäin, jotta niiden tulkitsemisessa otettiin kaikkien haastateltavien vastaukset huomioon. Johtopäätöksissä pohdittiin urheilijan ravitsemuksen toteutumista rinnastettuna tietoperustaan, johon urheilijoiden vastauksia peilattiin, ja kuinka ravintoloissa tarjottava ruoka vastaa urheilijoiden tarpeita terveellisyyden näkökulmasta. Johtopäätöksissä tarkasteltiin ravintoloiden tarjonnan terveellisyyttä, sekä annosvaihtoehtojen määrää ja sitä, miten urheilijat kokevat tarjonnan sopivan heille. Urheilijat kokivat tarpeelliseksi saada ravintoloiden tarjontaan terveellisem-piä annoksia. Ravintolatyöntekijöiden ja urheilijoiden vastauksia verrattiin toisiinsa ja lopputulemana saatiin tietoa siitä, miten ravintoloiden tarjontaa tulisi muuttaa, jotta urheilijoiden tarve saada terveellistä ruokaa, toteutuisi. Viimeisessä luvussa ovat pohdita, johtopäätökset, sekä kuvaus luotettavuuden ja eettisyyden to-teutumisesta. Jatkotutkimus ideoita olivat mm. urheilijan ravitsemus yksityiskohtaisemmin hyödyntäen esi-merkiksi ruokapäiväkirjaa ja ravintoloiden osalta, keskustella ravintolatyöntekijöiden kanssa, miten he tekisi-vät terveellisempiä annoksia ja mihin ravintoloiden resurssit riittävät ruoka-annoksia suunnitellessa.
Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena haastattelulomakkeiden avulla. Haastattelulomakkeita tehtiin kaksi; joukkueurheilijoiden edustajille sekä ravintolatyöntekijöille. Tuloksia käsiteltiin litteroimalla haas-tatteluista saadut vastaukset niin, että jokaisen kysymyksen kaikki vastaukset olivat peräkkäin, jotta niiden tulkitsemisessa otettiin kaikkien haastateltavien vastaukset huomioon. Johtopäätöksissä pohdittiin urheilijan ravitsemuksen toteutumista rinnastettuna tietoperustaan, johon urheilijoiden vastauksia peilattiin, ja kuinka ravintoloissa tarjottava ruoka vastaa urheilijoiden tarpeita terveellisyyden näkökulmasta. Johtopäätöksissä tarkasteltiin ravintoloiden tarjonnan terveellisyyttä, sekä annosvaihtoehtojen määrää ja sitä, miten urheilijat kokevat tarjonnan sopivan heille. Urheilijat kokivat tarpeelliseksi saada ravintoloiden tarjontaan terveellisem-piä annoksia. Ravintolatyöntekijöiden ja urheilijoiden vastauksia verrattiin toisiinsa ja lopputulemana saatiin tietoa siitä, miten ravintoloiden tarjontaa tulisi muuttaa, jotta urheilijoiden tarve saada terveellistä ruokaa, toteutuisi. Viimeisessä luvussa ovat pohdita, johtopäätökset, sekä kuvaus luotettavuuden ja eettisyyden to-teutumisesta. Jatkotutkimus ideoita olivat mm. urheilijan ravitsemus yksityiskohtaisemmin hyödyntäen esi-merkiksi ruokapäiväkirjaa ja ravintoloiden osalta, keskustella ravintolatyöntekijöiden kanssa, miten he tekisi-vät terveellisempiä annoksia ja mihin ravintoloiden resurssit riittävät ruoka-annoksia suunnitellessa.