Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Kouluruokaa! -muistelusalkku: pilotti Ikäruoka 2.0 -hankkeessa

Lyytinen, Taru (2023)

 
Avaa tiedosto
Lyytinen_Taru.pdf (2.680Mt)
Lataukset: 


Lyytinen, Taru
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023060622151
Tiivistelmä
Suomen väestörakenne on muuttumassa kovaa vauhtia. Yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä kasvaa niin, että nuoret jäävät tulevien vuosikymmenten aikana vähemmistöön. Ikääntyneiden terveet ja toimintakykyiset elinvuodet lisääntyvät ja yhä useampi ikääntynyt viettää aktiivista ja itsenäistä elämää. Huolimatta tämän väestönosan kasvusta, ovat ikääntyneet jääneet syrjään niin yhteiskunnallisessa keskustelussa, kuin palveluiden suunnittelussa. Kotona asuvat, itsenäisesti toimivat ikääntyneet jäävät huomioitta myös ruokapalveluiden tarjonnassa. Kehittämistutkimuksen tavoitteena oli luoda uusi toimintamalli aktivoimaan kotona asuvia ikääntyviä ruokapalveluiden pariin. Kehitystutkimuksen tausta on kansallisessa Ikäruoka 2.0 -hankkeessa.

Ikäruoka 2.0 -hankkeessa selvitettiin kotona asuvien ikääntyneiden toiveita ja käyttökokemuksia koskien Jyväskylän kantakaupungin ruokapalveluita. Kyselystä nousi esille osallisuuden kokeminen ja yhteiset ruokailuhetket. Ruokapalveluiden tuottajat taas osallistuivat erilaisiin kehittämistyöryhmiin hankkeen aikana. Näistä työryhmistä valikoitui yhteisöllisyys ja ruoka -teemasta kiinnostuneet toimijat: Ilokiven ravintolapalvelut sekä Jyväskylän kaupungin kulttuuriluotsit.

Kehittämistutkimuksen suunnaksi valikoitui muistelusalkun kehittäminen, sen yhteisöllisyyden ja käyttäjäystävällisyyden vuoksi. Kehittämistutkimukseen osallistui Ikäruoka 2.0 -hankkeesta kaksi edustajaa, kulttuuriluotsin sekä Ilokiven ravintolapäällikön lisäksi. Kehittämistutkimuksen spiraalimallin avulla edettiin yhteisestä suunnittelusta pilotin toteuttamiseen. Pilottiin osallistui kahdeksan ikääntynyttä. Kokemus muisteluhetkestä oli heille innostava ja positiivinen. Saatujen palautteiden ja omien havaintojen pohjalta pilotissa esillä olleet esineet jaettiin, ja toisesta osiosta syntyi Kouluruokaa! -muistelusalkku. Jatkokehityksen ja arvioinnin jälkeen Kouluruokaa! -muistelusalkku luovutettiin kulttuuriluotsien muistelusalkkukokoelmaan.

Kouluruokaa! -muistelusalkku on väline, jonka avulla voidaan lisätä yhteisöllisyyttä, vuorovaikutusta ja arvostuksen tunnetta, kun omaa elettyä elämää ja kokemuksiaan pääsee jakamaan vertaistensa kanssa. Kouluruoka on teemana helposti lähestyttävä, sillä jokaisella on joku muisto tai kokemus siitä elämänsä varrelta. Muisteluhetki tulee pyrkiä liittämään yhteiseen ruokailuhetkeen, jotta tapahtuman hyödyt ulottuisivat niin fyysisen kuin psyykkisen hyvinvoinnin tukemiseen.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste