Ravitsemushaasteiden huomioiminen masennuspotilaan hoidossa
Kakkuri, Miia (2023)
Kakkuri, Miia
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023060622248
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023060622248
Tiivistelmä
Masennus on globaalisti vallitseva sairaus ja yhä useamman työkyvyttömyyseläkkeen taustalla oleva syy. Ruokailu on osana jokapäiväistä arkea, ja ravitsemus on osana kokonaisvaltaista terveyttä.
Opinnäytetyön tarkoituksena on kuvata masennuksen ja ravitsemuksen yhteyttä sekä hoitotyössä huomioitavia ravitsemushaasteita. Opinnäytetyön tavoitteena on tuottaa tietoa siitä, millaisia ravitsemuksellisia haasteita masennusdiagnoosiin usein liittyy ja miten niitä voidaan hoitotyössä huomioida nykyistä paremmin. Tutkimuskysymyksiä ovat, miten masennus ja ravitsemus liittyvät toisiinsa, mitä ongelmia aiheeseen liittyy ja miten niitä voidaan huomioida hoitotyössä.
Tutkimusmenetelmänä on kuvaileva kirjallisuuskatsaus, johon valittiin yhteensä 11 tutkimusta. Tutkimuksissa esiin nousseita teemoja olivat ennaltaehkäisevä ja terveyttä edistävä hoitotyö sekä terveydenhuollon kehittäminen. Ennaltaehkäisy kohdistui erityisesti lapsiin ja nuoriin, heidän vanhempiinsa sekä kouluympäristöön. Terveydenhuollon kehittämisessä painotettiin terveydenhuollon vastuualueen laajentamista ja moniammatillisuutta, henkilöstön koulutusta ja työssäjaksamista.
Ruokavaliossa tulee painottaa kasviksia ja hedelmiä, kalaa, maitotuotteita sekä pehmeitä rasvoja. Ruokailevan potilaan itsenäisyyttä ja toimintakykyä on tuettava tarpeen mukaan ja varmistettava, että potilas pärjää myös kotiutuessaan. Sairaanhoitajan osaamisessa tulee painottaa digitalisaatiota, monikulttuurisuutta ja vuorovaikutusta. Terveysopetus ja terveet elämäntavat kuuluvat osaksi kouluympäristöä, joten koulujen tulee myös vastata niihin liittyviin tarpeisiin.
Opinnäytetyön tarkoituksena on kuvata masennuksen ja ravitsemuksen yhteyttä sekä hoitotyössä huomioitavia ravitsemushaasteita. Opinnäytetyön tavoitteena on tuottaa tietoa siitä, millaisia ravitsemuksellisia haasteita masennusdiagnoosiin usein liittyy ja miten niitä voidaan hoitotyössä huomioida nykyistä paremmin. Tutkimuskysymyksiä ovat, miten masennus ja ravitsemus liittyvät toisiinsa, mitä ongelmia aiheeseen liittyy ja miten niitä voidaan huomioida hoitotyössä.
Tutkimusmenetelmänä on kuvaileva kirjallisuuskatsaus, johon valittiin yhteensä 11 tutkimusta. Tutkimuksissa esiin nousseita teemoja olivat ennaltaehkäisevä ja terveyttä edistävä hoitotyö sekä terveydenhuollon kehittäminen. Ennaltaehkäisy kohdistui erityisesti lapsiin ja nuoriin, heidän vanhempiinsa sekä kouluympäristöön. Terveydenhuollon kehittämisessä painotettiin terveydenhuollon vastuualueen laajentamista ja moniammatillisuutta, henkilöstön koulutusta ja työssäjaksamista.
Ruokavaliossa tulee painottaa kasviksia ja hedelmiä, kalaa, maitotuotteita sekä pehmeitä rasvoja. Ruokailevan potilaan itsenäisyyttä ja toimintakykyä on tuettava tarpeen mukaan ja varmistettava, että potilas pärjää myös kotiutuessaan. Sairaanhoitajan osaamisessa tulee painottaa digitalisaatiota, monikulttuurisuutta ja vuorovaikutusta. Terveysopetus ja terveet elämäntavat kuuluvat osaksi kouluympäristöä, joten koulujen tulee myös vastata niihin liittyviin tarpeisiin.