Ravintola-alan esihenkilöiden jaksaminen suurten kriisien keskellä vuosina 2020–2022
Röpelinen, Zoe (2023)
Röpelinen, Zoe
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023060722512
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023060722512
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, miten koronarajoitukset vaikuttivat ravintola-alan esihenkilöiden jaksamiseen. Tutkimus keskittyi ensin selvittämään, miten rajoitukset vaikuttivat esihenkilöiden työhön sekä miten esihenkilöt kokivat uudet muutokset työssä. Jaksamisen kehittymistä pandemian edetessä tarkasteltiin mm. asteikolla 1–5 -kysymyksillä. Tutkimuksen loppupuolella katse suunnattiin tulevaisuuteen, jolloin fokuksena oli ravintola-alan kehityssuunta koronapandemian jälkeen. Tutkimuksella haluttiin selvittää ravintola-alan ajankohtainen tila pandemian jälkeen esihenkilöiden jaksamisen näkökulmasta.
Opinnäytetyön tietoperustan lähdekirjallisuus koostui aiheeseen liittyvistä uutisista, eri viranomaisten tiedotteista ja raporteista, aiemmista tutkimuksista sekä asiantuntija-artikkeleista. Koronaan liittyvässä uutisoinnissa lähteiden luotettavuus on ensisijaisen tärkeää, jolloin tutkimuksessa perehdyttiin paljon päätöksentekoasemassa olevien viranomaisten tiedotteisiin, kuten sosiaali- ja terveysministeriön sekä valtioneuvoston uutisointiin.
Tutkimuksen kohderyhmään valikoitui urallaan menestyneitä ravintola-alan esihenkilöitä, joilla on mittava, vähintään 10 vuoden työkokemus Suomen huippuravintoloista. Kaikilla heillä on ensikäden kokemusta koronarajoitusten puitteissa työskentelystä sekä rajoitusten vaikutuksesta niin työhön kuin henkilökohtaiseen jaksamiseensa.
Tutkimus toteutettiin laadullisella tutkimusmenetelmällä. Tutkimusaineiston keruumenetelmäksi valikoitui puolistrukturoitu teemahaastattelu. Kaikki haastattelut suoritettiin kasvokkain kontekstuaalisina haastatteluina ja niihin varattiin tunti aikaa.
Tutkimustulokset osoittivat, että koronalla sekä siihen liittyvillä rajoitustoimenpiteillä oli merkittävä vaikutus kohderyhmän jaksamiseen. Työpaikan taloudellisella tilanteella oli suuri vaikutus haastateltavien hyvinvointiin. Myös pelko koronalle altistumisesta aiheutti kohderyhmän keskuudessa suurta huolta.
Opinnäytetyön tietoperustan lähdekirjallisuus koostui aiheeseen liittyvistä uutisista, eri viranomaisten tiedotteista ja raporteista, aiemmista tutkimuksista sekä asiantuntija-artikkeleista. Koronaan liittyvässä uutisoinnissa lähteiden luotettavuus on ensisijaisen tärkeää, jolloin tutkimuksessa perehdyttiin paljon päätöksentekoasemassa olevien viranomaisten tiedotteisiin, kuten sosiaali- ja terveysministeriön sekä valtioneuvoston uutisointiin.
Tutkimuksen kohderyhmään valikoitui urallaan menestyneitä ravintola-alan esihenkilöitä, joilla on mittava, vähintään 10 vuoden työkokemus Suomen huippuravintoloista. Kaikilla heillä on ensikäden kokemusta koronarajoitusten puitteissa työskentelystä sekä rajoitusten vaikutuksesta niin työhön kuin henkilökohtaiseen jaksamiseensa.
Tutkimus toteutettiin laadullisella tutkimusmenetelmällä. Tutkimusaineiston keruumenetelmäksi valikoitui puolistrukturoitu teemahaastattelu. Kaikki haastattelut suoritettiin kasvokkain kontekstuaalisina haastatteluina ja niihin varattiin tunti aikaa.
Tutkimustulokset osoittivat, että koronalla sekä siihen liittyvillä rajoitustoimenpiteillä oli merkittävä vaikutus kohderyhmän jaksamiseen. Työpaikan taloudellisella tilanteella oli suuri vaikutus haastateltavien hyvinvointiin. Myös pelko koronalle altistumisesta aiheutti kohderyhmän keskuudessa suurta huolta.