Vesikefiirijuoman valmistusprosessin kehittäminen : Lapin Maria Oy
Mikkonen, Kati (2023)
Mikkonen, Kati
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023060722584
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023060722584
Tiivistelmä
Vesikefiirijuoma on Euroopassa nouseva trendijuoma, mutta Suomessa se on tuntemattomampi. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli löytää toimiva prosessi vesikefiirijuoman valmistamiselle Lapin Maria Oy:lle. Vesikefiiriä haluttiin kehittää, koska sillä nähtiin olevan potentiaalista markkina-arvoa.
Vesikefiiri on fermentoimalla valmistettu juoma, joka sisältää eläviä mikrobeja. Vesikefiiri ei ole yhtä tunnettu ja tutkittu kuin maitokefiiri, ja niillä onkin monia eroavaisuuksia. Työ aloitettiin valitsemalla ehdolla olevista siemenkannoista lupaavin, jonka avulla prosessia lähdettiin rakentamaan. Valmistuksessa testattiin eri sokerilaatuja sekä muita raaka-aineita. Valmistusprosessin ohessa testattiin pullokäymisprosessia sekä tehtiin aistinvaraisia vertailuja kaupallisista sekä valmistetuista kefiireistä.
Tuloksena saatiin sopivat prosessiolosuhteet siementen massan kasvattamiselle sekä mitä raaka-aineita voidaan käyttää vesikefiirijuoman valmistamiseksi ja mitä kannattaa ottaa huomioon pullokäyntiprosessissa. Aistinvaraisten arviointien perusteella vesikefiirillä nähdään olevan hyvinkin potentiaalia markkinoille.
Vesikefiiri on fermentoimalla valmistettu juoma, joka sisältää eläviä mikrobeja. Vesikefiiri ei ole yhtä tunnettu ja tutkittu kuin maitokefiiri, ja niillä onkin monia eroavaisuuksia. Työ aloitettiin valitsemalla ehdolla olevista siemenkannoista lupaavin, jonka avulla prosessia lähdettiin rakentamaan. Valmistuksessa testattiin eri sokerilaatuja sekä muita raaka-aineita. Valmistusprosessin ohessa testattiin pullokäymisprosessia sekä tehtiin aistinvaraisia vertailuja kaupallisista sekä valmistetuista kefiireistä.
Tuloksena saatiin sopivat prosessiolosuhteet siementen massan kasvattamiselle sekä mitä raaka-aineita voidaan käyttää vesikefiirijuoman valmistamiseksi ja mitä kannattaa ottaa huomioon pullokäyntiprosessissa. Aistinvaraisten arviointien perusteella vesikefiirillä nähdään olevan hyvinkin potentiaalia markkinoille.