Kasvikset - miten hyödymme niistä?
Mäkelä, Vera; Vuori, Sanni (2023)
Mäkelä, Vera
Vuori, Sanni
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023061624061
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023061624061
Tiivistelmä
Moni tietää, että kasviksia pitäisi syödä mutta tietääkö moni, mitä kaikkea kasvikset sisältävät ja minkälaisia terveysvaikutuksia niillä on? Kasviksiin luokitellaan kuuluvaksi niin vihannekset ja juurekset, kuin marjat ja hedelmätkin. Suomalaisista vain alle neljäsosa syö kasviksia päivittäisen saantisuosituksen verran eli 500 grammaa. Opinnäytetyön tavoitteena onkin levittää tietoa erityisesti kasviksiin liittyvästä ravitsemussuosituksesta sekä niiden terveyteen vaikuttavista tekijöistä, ja näin olla osa terveyden edistämistä. Opinnäytetyölle asetettu ohjaava kysymys onkin, että millaisia terveysvaikutuksia kasviksilla on.
Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä yhteistyössä Naantalin sydänyhdistyksen kanssa ja oli osa ”Yhdessä liikkeelle – kohti elämähallintaa” - hanketta. Kasvisten punnituspiste suunniteltiin tarkasti ja toteutettiin onnistuneesti osana hankkeeseen kuulunutta luentoiltaa. Pisteellä osallistujat saivat silmämääräisesti arvioida ja koostaa lautaselleen päivän saantisuosituksen mukaisen annoksen kasviksia. Lautaset punnittiin ja osallistujista lähimmäksi puolta kiloa päässeet voittivat leikkimielisen kilpailun. Punnituksen yhteydessä pisteellä kerrottiin kasvisten terveysvaikutuksista.
Opinnäytetyön päätelmänä voidaan todeta, että kasvikset ovat terveellisen ruokavalion perusta ja ne sisältävät monia elimistön toiminnan kannalta välttämättömiä suojaravintoaineita. Terveellinen ja runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio pienentää muun muassa sydän- ja verisuonisairauksien sekä syövän riskiä. Se saattaa myös pienentää riskiä sairastua esimerkiksi masennukseen.
Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä yhteistyössä Naantalin sydänyhdistyksen kanssa ja oli osa ”Yhdessä liikkeelle – kohti elämähallintaa” - hanketta. Kasvisten punnituspiste suunniteltiin tarkasti ja toteutettiin onnistuneesti osana hankkeeseen kuulunutta luentoiltaa. Pisteellä osallistujat saivat silmämääräisesti arvioida ja koostaa lautaselleen päivän saantisuosituksen mukaisen annoksen kasviksia. Lautaset punnittiin ja osallistujista lähimmäksi puolta kiloa päässeet voittivat leikkimielisen kilpailun. Punnituksen yhteydessä pisteellä kerrottiin kasvisten terveysvaikutuksista.
Opinnäytetyön päätelmänä voidaan todeta, että kasvikset ovat terveellisen ruokavalion perusta ja ne sisältävät monia elimistön toiminnan kannalta välttämättömiä suojaravintoaineita. Terveellinen ja runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio pienentää muun muassa sydän- ja verisuonisairauksien sekä syövän riskiä. Se saattaa myös pienentää riskiä sairastua esimerkiksi masennukseen.