Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Rehuherneen lisääminen lypsylehmien ruokintaan: Case Salorannan tila

Paulamäki, Laura (2023)

Avaa tiedosto
Paulamaki_Laura.pdf (635.6Kt)
Lataukset: 


Paulamäki, Laura
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023063024401
Tiivistelmä
Muuttuvan toimintaympäristön ja vallitsevan kustannuskriisin aikana maatalousyritysten tulee pyrkiä pienentämään tuotantokustannuksiaan ja toimimaan mahdollisimman tehokkaasti ja tuottavasti omassa maatalousyrityksessään. Karjatiloilla tuotantoeläinten ruokinta on suuri kuluerä ja siihen tulee panostaa sen vaatimalla huolellisuudella ja tarkkuudella.

Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, voidaanko Salorannan tilan lypsylehmien ruokinnan valkuaisomavaraisuutta parantaa lisäämällä nykyiseen ruokintaan rehuhernettä. Opinnäytetyön tarkoituksena oli pohtia rehuherneen lisäämisen vaikutuksia lypsylehmien tämänhetkiseen ruokintaan, saadaanko uudella dieetillä aikaan teollisten valkuaisrehujen oston väheneminen ja onko ruokinnan uudistaminen taloudellisesti kannattavaa.

Uutta ruokintaa laskettiin ProAgria Länsi-Suomen ruokinta-asiantuntijan kanssa yhteistyössä käyttäen KarjaKompassi-ruokinnansuunnitteluohjelmaa. Laskelmissa käytettiin Valion laboratoriossa analysoituja säilörehu, vilja ja rehuherne analyysejä, jotta laskelmat ovat mahdollisimman lähellä todellisuutta.

Rehuherneen lisäämisen jälkeen ruokintaan tuli muutoksia, jotka vaikuttivat talous- ja tuotosennusteisiin positiivisella tavalla molemmilla tuotoskausilla. Lypsykauden ruokinnassa säilörehua vähennettiin nykyisestä tasosta ja rehuherneen määrä korvasi vähennetyn kuoritun kauran määrän. Kivennäisrehujen käyttömäärät pienenivät, mutta valkuaisrehun käyttömäärä nousi odotuksista poiketen. Tuotosennusteissa maitomäärä kg/eläin/pv, maidon rasva-% sekä maidon valkuais-% nousivat. Talousennusteissa ostorehut snt/kg, dieetin hinta snt/ kg ka ja rehukustannus snt/l laskivat ja maitotuotto – rehukustannus snt/l saatiin parempi tulos.

Umpikauden ruokinnassa rehuherne muutti nykyistä ruokintaa vähentämällä kuivaheinän, kuoritun kauran, tunnutusrehun ja kalsiumkivennäisen määrää. Säilörehun määrä dieetissä pysyi samana rehuherneen lisäämisenkin jälkeen. Umpilehmillä talousennusteissa käytettiin tunnusluja dieetin hinta snt/kg ka ja ostorehut snt/kg. Molempiin tunnuslukuihin tuli parempi tulos uudella ruokintasuunnitelmalla.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste