South Ostrobothnian companies’ need for foreign language-skilled workforce. And how do SeAMK International Business students answer to this demand?
Tuominen, Hanne-Marika (2023)
Tuominen, Hanne-Marika
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023072724617
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023072724617
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on tutkia Etelä-Pohjalaisten kansainvälisen kaupan parissa toimivien yritysten kielitaitoisen työvoiman kysyntää, sekä sitä, vastaavatko Seinäjoen ammattikorkeakoulun kansainvälisen liiketalouden opiskelijat näihin vaatimuksiin. Tutkimus toteutettiin laadullisten haastattelujen avulla paikallisten yritysten ja SeAMK:n kansainvälisten opiskelijoiden kanssa. Tutkimustulokset paljastavat kasvavan tarpeen kielitaitoa kohtaan alueella, mutta kielitaito ei ole välttämättömyys, vaan enemmänkin suositus työllistymisen kannalta. Kielitaitovaatimukset vaihtelevat, mutta englantia pidetään melko välttämättömänä erityisesti myynti-, hankinta-, logistiikka-, tuotanto- ja asiakaspalvelutehtävissä. Lisäksi suomen kielen ohella englanti nousee arvostetuimmaksi ja tarvittavimmaksi kielitaitotekijäksi kaikissa yrityksissä, kun taas jotkut yritykset arvostavat myös muita kieliä, kuten ruotsia ja saksaa, tietyissä työtehtävissä. Tutkimus paljastaa, että Etelä-Pohjanmaan yrityksissä on kasvava tarve ja arvostus vieraskielisiä taitoja kohtaan, mutta ei-suomenkielisten työllistymismahdollisuudet ovat kapeammat. Vaikka työllistyminen saattaa olla melko haasteellista ilman suomen kielen taitoa, suuremmilla yrityksillä, joilla on enemmän resursseja kuten käännöspalvelut, voi olla laajemmat mahdollisuudet ei-suomenkielisille henkilöstölle. Liiketalouden opiskelijoiden englannin kielen taito on hyvä, mutta suomen kielen taito on useimmille opiskelijoille rajallista, mikä korostaa tarvetta parantaa ja lisätä motivaatiota suomen kielen oppimisessa.