Ekologinen sanitaatio innovaatioiden diffuusioteorian näkökulmasta: miksi huuhtelemme edelleen ravinteita hukkaan?
Munck, Helene (2023)
Munck, Helene
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023081924827
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023081924827
Tiivistelmä
Nykyinen jätevesihuolto perustuu lineaariseen järjestelmään, jossa ruoantuotannolle välttämättömät ravinteet huuhtoutuvat hukkaan. Ekologinen sanitaatio, vaihtoehto nykyiselle järjestelmälle, perustuu tuotosten sisältämien ravinteiden kierrätykseen ja hyödyntämiseen. Tässä Käymäläseura Huussi ry:n tilaamassa opinnäytetyössä selvitettiin ekologisen sanitaation laajempaan käyttöönottoon vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuskysymykset olivat: Voidaanko nimetä ominaisuuksia, jotka vaikuttavat ekologisen sanitaation vähäiseen käyttöön, ja miten ekologista sanitaatiota voidaan edistää Suomessa?
Innovaatioiden diffuusioteoriaa hyödynnettiin teoreettisena viitekehyksenä tunnistamaan tekijöitä, jotka vaikuttavat ekologisen sanitaation vähäiseen käyttöönottoon. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kirjallisuuskatsausta, joka sisälsi kirjoja, tieteellisiä artikkeleita, tutkimus- raportteja ja lehtiartikkeleita. Tulokset luokiteltiin Everett Rogersin tunnistamien viiden innovaation ominaisuuden mukaan: suhteellinen etu, yhteensopivuus, monimutkaisuus, kokeiltavuus ja näkyvyys.
Tämän tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että ekologisen sanitaation leviämiseen vaikuttavat monet tekijät, mukaan lukien tiettyjen ominaisuuksien negatiivinen vaikutus sen käyttöönottoon. Kokeiltavuuden ja näkyvyyden puute näyttävät olevan käyttöönoton ensisijaisia esteitä. Käymäläseura Huussi ry:n tulisi panostaa entistä enemmän kotimaan markkinointiin edistääkseen ekologisen sanitaation leviämistä Suomessa.
Ekologinen sanitaatio on lupaava ratkaisu ravinteiden kierron edistämiseksi. Tämä opinnäytetyö tarjoaa näkemyksiä tekijöistä, jotka vaikuttavat ekologisen sanitaation leviämisen epä- onnistumiseen. Tutkimustuloksia voidaan käyttää edistämään ekologisen sanitaation käyttöönottoa ja luomaan kestävää ravinnekiertoa.
Innovaatioiden diffuusioteoriaa hyödynnettiin teoreettisena viitekehyksenä tunnistamaan tekijöitä, jotka vaikuttavat ekologisen sanitaation vähäiseen käyttöönottoon. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kirjallisuuskatsausta, joka sisälsi kirjoja, tieteellisiä artikkeleita, tutkimus- raportteja ja lehtiartikkeleita. Tulokset luokiteltiin Everett Rogersin tunnistamien viiden innovaation ominaisuuden mukaan: suhteellinen etu, yhteensopivuus, monimutkaisuus, kokeiltavuus ja näkyvyys.
Tämän tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että ekologisen sanitaation leviämiseen vaikuttavat monet tekijät, mukaan lukien tiettyjen ominaisuuksien negatiivinen vaikutus sen käyttöönottoon. Kokeiltavuuden ja näkyvyyden puute näyttävät olevan käyttöönoton ensisijaisia esteitä. Käymäläseura Huussi ry:n tulisi panostaa entistä enemmän kotimaan markkinointiin edistääkseen ekologisen sanitaation leviämistä Suomessa.
Ekologinen sanitaatio on lupaava ratkaisu ravinteiden kierron edistämiseksi. Tämä opinnäytetyö tarjoaa näkemyksiä tekijöistä, jotka vaikuttavat ekologisen sanitaation leviämisen epä- onnistumiseen. Tutkimustuloksia voidaan käyttää edistämään ekologisen sanitaation käyttöönottoa ja luomaan kestävää ravinnekiertoa.