Legionellabakteeri talousvedessä: ensisijaisten tilojen kartoitus, riskinhallinta ja näytteenotto Kouvolan kaupungin alueella
Korjus, Henna (2023)
Korjus, Henna
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023082124839
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023082124839
Tiivistelmä
Legionellabakteeri on gramnegatiivinen sauvabakteeri, joka hengitysteihin päätyessään voi aiheuttaa vakavan hengitystieinfektion tai lievempi oireisen Pontiac-kuumeen. Legionellabakteeria esiintyy luonnossa pieninä määrinä makeissa vesissä ja maaperässä. Vesilaitteistoihin legionellabakteeri voi päätyä verkostoveden kautta. Soveltuvissa kasvuolosuhteissa kiinteistöjen vesilaitteistoissa legionellabakteeripitoisuus voi roihahtaa suuriksi määriksi ja näin ollen sairastuttaa veden käyttäjiä. Talousvesiasetuksessa (17.11.2015/1352) on annettu rakennusten vesilaitteistojen kannalta keskeisiä muuttujia ja toimenpiderajoja, kuten lämpötilat lämpimälle käyttövedelle ja kylmälle talousvedelle sekä legionellabakteerille toimenpideraja on 1 000 pmy/l.
Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Kouvolan kaupungin terveysvalvonta, opinnäytetyö toteutettiin Kouvolan kaupungin alueella. Työn tavoitteena oli kartoittaa Kouvolan kaupungin alueen ensisijaiset tilat. Lisäksi työn tavoitteena auttaa toimijoita ja kiinteistöjen omistajia legionellariskinhallinnassa. Työn kolmantena tavoitteena oli kerättyjen vesinäytteiden legionellapitoisuuden selvittäminen ja, kuinka vesien lämpötilat vaikuttavat legionellaesiintymiin.
Valittuihin näytteenottokohteisiin otettiin yhteyttä puhelimitse ja sovittiin näytteenotto ajankohta sekä samalla laitettiin riskinarviointikaavake ja informaatiokirje opinnäytetyöstä sähköpostitse. Legionellanäytteitä kerättiin kymmenestä eri kohteesta yhteensä 30 kappaletta ja näytteet lähetettiin analysoitavaksi laboratorioon.
Otetuista 30 legionellanäytteistä 13 %:sta löytyi toimenpiderajan ylittävä määrä legionellabakteeria. Kuudella kymmenestä kiinteistöistä oli puutteellisia veden lämpötiloja. Vesilaitteistojen riskinarviointi tehtiin osaan näytteenottokohteista. Riskinarvioinnissa havaittiin, että legionellariskiä nostavia tuloksia saatiin vesipisteiden epäsäännöllisestä käytöstä ja epäsäännöllisistä lämpötilojen mittaamisista. Tulosten perusteella voitiin todeta, että legionellaa esiintyy Kouvolan kaupungin alueella ja suurimmalla osalla näytteenottokohteista oli tiedossa legionellariskiä lisäävät tekijät. Tietoa ja koulutuksia legionellabakteerista olisi kuitenkin hyvä lisätä ensisijaisten tilojen omistajille, kiinteistöjen toimijoille ja terveydensuojeluviranomaisille.
Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Kouvolan kaupungin terveysvalvonta, opinnäytetyö toteutettiin Kouvolan kaupungin alueella. Työn tavoitteena oli kartoittaa Kouvolan kaupungin alueen ensisijaiset tilat. Lisäksi työn tavoitteena auttaa toimijoita ja kiinteistöjen omistajia legionellariskinhallinnassa. Työn kolmantena tavoitteena oli kerättyjen vesinäytteiden legionellapitoisuuden selvittäminen ja, kuinka vesien lämpötilat vaikuttavat legionellaesiintymiin.
Valittuihin näytteenottokohteisiin otettiin yhteyttä puhelimitse ja sovittiin näytteenotto ajankohta sekä samalla laitettiin riskinarviointikaavake ja informaatiokirje opinnäytetyöstä sähköpostitse. Legionellanäytteitä kerättiin kymmenestä eri kohteesta yhteensä 30 kappaletta ja näytteet lähetettiin analysoitavaksi laboratorioon.
Otetuista 30 legionellanäytteistä 13 %:sta löytyi toimenpiderajan ylittävä määrä legionellabakteeria. Kuudella kymmenestä kiinteistöistä oli puutteellisia veden lämpötiloja. Vesilaitteistojen riskinarviointi tehtiin osaan näytteenottokohteista. Riskinarvioinnissa havaittiin, että legionellariskiä nostavia tuloksia saatiin vesipisteiden epäsäännöllisestä käytöstä ja epäsäännöllisistä lämpötilojen mittaamisista. Tulosten perusteella voitiin todeta, että legionellaa esiintyy Kouvolan kaupungin alueella ja suurimmalla osalla näytteenottokohteista oli tiedossa legionellariskiä lisäävät tekijät. Tietoa ja koulutuksia legionellabakteerista olisi kuitenkin hyvä lisätä ensisijaisten tilojen omistajille, kiinteistöjen toimijoille ja terveydensuojeluviranomaisille.