Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite

Elintarviketeknologian tiekartta

Kallio, Karri (2023)

Avaa tiedosto
Kallio_Karri.pdf (2.497Mt)
Lataukset: 

Rajattu käyttöoikeus / Restricted access / Tillgången är begränsad
Kallio, Karri
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023082324892
Tiivistelmä
​Tämän kehittämistyön aihe liittyy elintarviketeknologiaan sen kehittämiseen ja alueelliseen uudistamiseen. Elintarviketeknologia on tutkimuksenala, jossa yhdistetään kemiallista, mikrobiologista ja teknologista osaamista yhdeksi kokonaisuudeksi.

​Työn tarkoituksena oli arvioida elintarviketeknologian koulutuksen, kehittämisen ja tutkimuksen nykytilanne kansallisesti sekä kansainvälisesti. Tämän arvion jälkeisenä tavoitteena on laatia tiekartta elintarviketeknologian tason nostamiseksi Etelä-Pohjanmaalla ja Suomessa.

​Kehittämistyön lähestymistapa oli kvalitatiivinen. Elinkeinoelämän, tutkimuksen ja koulutuksen edustajien kuuleminen toteutettiin asiantuntijahaastatteluin. Haastattelijoille esitettiin ennakolta valmistellut kysymykset, joiden avulla kartoitettiin elintarviketeknologian, koulutuksen, kehittämisen ja tutkimuksen nykytilannetta ja tulevaisuuden tarpeita.

​Haastatteluiden perusteella tunnistettiin heikkoudet ja ennen kaikkea kehittämiskohteet. Kehittämiskohteiksi nousi prosessiosaaminen, automaatio, automaattinen laadunhallinta, liha- ja maitoteknologiat. Näiden haastattelutulosten perusteella aloitettiin tiekartan valmistelutyö.

​Kehittämistyön tuloksena valmistui elintarviketeknologian kehittämiseen tähtäävä tiekartta, jossa etsitään vastauksia seuraaviin kysymyksiin: Ketkä ovat ydintoimijat, mitkä ovat kehityksen ajurit, miten saadaan varmistettua investointien vaikuttavuus ja miten toiminnan tulee jatkua investointien jälkeen?

​Ydintoimijoiksi kartoitettiin SeAMK, johtavat tutkimuslaitokset sekä yritykset, jotka toimivat myös toiminnan vaikuttavuuden takaajina ja pitkän aikavälin kehittäjinä. Näin toiminnan kehittäminen ei jää vain yksittäisten hankkeiden osaksi, vaan teknologiaa tullaan kehittämään myös osana omaa toimintaa. Valmis tiekartta otettiin käyttöön Seinäjoen ammattikorkeakoulun kestävien ruokaratkaisujen tutkimusryhmässä.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste