Uuden prosessilaitteiston käyttöönottoon liittyvien pesujen optimointi panimossa
Airisniemi, Jonna (2023)
Airisniemi, Jonna
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023100426832
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023100426832
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli optimoida panimon uuden prosessilaitteiston käyttöönottoon liittyvä pesu työn tilaajan tarpeisiin. Työn tarkoituksena oli saada pesuohjelma sellaiseksi, että se takaisi prosessilaitteiston turvallisen käytön, sekä tilaajayrityksessä ymmärrettäisiin pesujen tärkeys prosessilaitteiston toiminnassa. Tilaajana toimi Oy Sinebrychoff Ab ja työ suoritettiin Sinebrychoffin panimolla Keravalla.
Opinnäytetyö koostuu teoriaosuudesta ja työelämälähtöisestä toiminnallisesta osasta. Teoriaosuutta varten selvitettiin CIP-pesujen menetelmiä sekä pesutulokseen vaikuttavia tekijöitä. Teoriaosuudessa on myös kerrottu panimon yhdestä pesukeskuksesta.
Toiminnallinen osuus oli työelämälähtöinen ja se toteutettiin panimon oikeiden tuotantoaikataulujen mukaisesti. Toiminnallisessa osuudessa selvitettiin koeajojen ja niistä eri menetelmillä saatujen tulosten avulla pesun onnistumista. Työssä saadut lopputulokset olivat pH:n mittauksien, aistinvaraisten sekä mikrobiologisten analyysien tuloksia. Näiden tuloksien pohjalta suoritettiin pesureseptin optimointia. Näytteiden keräys, pH:n mittaus sekä aistinvaraiset arvioinnit suoritettiin itsenäisesti, mutta mikrobiologiset analyysit huuhteluvesinäytteistä hoiti Sinebrychoffin laadunvalvontalaboratorio. Tuloksia tarkasteltiin myös kustannustehokkuuden näkökulmasta veden- ja sähkönkulutukseen käytettyjä kustannuksia laskemalla.
Saatujen tulosten perusteella vastattiin tutkimuskysymyksiin ja pohdittiin työn onnistumista. Työn kokeellisesta osuudesta saatuja kustannuslaskelmia verrattaessa pesutuloksiin, voitiin todeta, etteivät pesutehokkuuden ja kustannustehokkuuden vastaukset ole samanlaisia. Kun mietittiin kokonaisuutta tuoteturvallisuuden ja laadun kannalta, todettiin että optimointia täytyy vielä jatkaa tilaajayrityksessä tämän opinnäytetyön päätyttyä.
Opinnäytetyö koostuu teoriaosuudesta ja työelämälähtöisestä toiminnallisesta osasta. Teoriaosuutta varten selvitettiin CIP-pesujen menetelmiä sekä pesutulokseen vaikuttavia tekijöitä. Teoriaosuudessa on myös kerrottu panimon yhdestä pesukeskuksesta.
Toiminnallinen osuus oli työelämälähtöinen ja se toteutettiin panimon oikeiden tuotantoaikataulujen mukaisesti. Toiminnallisessa osuudessa selvitettiin koeajojen ja niistä eri menetelmillä saatujen tulosten avulla pesun onnistumista. Työssä saadut lopputulokset olivat pH:n mittauksien, aistinvaraisten sekä mikrobiologisten analyysien tuloksia. Näiden tuloksien pohjalta suoritettiin pesureseptin optimointia. Näytteiden keräys, pH:n mittaus sekä aistinvaraiset arvioinnit suoritettiin itsenäisesti, mutta mikrobiologiset analyysit huuhteluvesinäytteistä hoiti Sinebrychoffin laadunvalvontalaboratorio. Tuloksia tarkasteltiin myös kustannustehokkuuden näkökulmasta veden- ja sähkönkulutukseen käytettyjä kustannuksia laskemalla.
Saatujen tulosten perusteella vastattiin tutkimuskysymyksiin ja pohdittiin työn onnistumista. Työn kokeellisesta osuudesta saatuja kustannuslaskelmia verrattaessa pesutuloksiin, voitiin todeta, etteivät pesutehokkuuden ja kustannustehokkuuden vastaukset ole samanlaisia. Kun mietittiin kokonaisuutta tuoteturvallisuuden ja laadun kannalta, todettiin että optimointia täytyy vielä jatkaa tilaajayrityksessä tämän opinnäytetyön päätyttyä.