Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Elintarviketeknologian osaamisalan yritysyhteistyön käynnistäminen Koulutuskeskus Salpauksessa

Lehtimäki, Anni (2023)

 
Avaa tiedosto
Lehtimaki_Anni.pdf (708.9Kt)
Lataukset: 


Lehtimäki, Anni
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023100827023
Tiivistelmä
Koulutuskeskus Salpauksessa alkaa syksyllä 2023 uusi koulutus, elintarvikkeiden valmistaja, elintarviketeknologian osaamisalalta. Tässä opinnäytetyössä tutkittiin asioita, joita on huomioitava uuden koulutusalan opetuksen käynnistämisessä. Koulutuksesta valmistuu toisen asteen tutkintoon. Koulutusta varten oppilaitoksessa on laadittu esimerkkejä suorituspoluista eli valittavista tutkinnonosista, joilla pyritään hankkimaan tietyllä toimialalla tarvittavaa osaamista. Suorituspolkuja ovat jäätelötuotteiden valmistaja, suklaatuotteiden valmistaja, herkkukeittiön työntekijä, juomien valmistaja ja myllytyöntekijä. Työpaikoilla oppiminen on merkittävä osa tätä koulutusta, sillä kaikki käytännön valmistus opitaan työpaikoilla. Tutkimuskysymyksillä pyrittiin selvittämään, kuinka hyvin suorituspolkuihin soveltuvilla työpaikoilla tunnetaan koulutusyhteistyön käytänteet, mitä teoriatuntemusta opiskelija tarvitsee, jotta voi suoriutua alansa työtehtävistä ja mitkä elintarvikealan perustutkinnon (180 osp) valinnaiset tutkinnonosat ovat tärkeimmät opiskelijalle kunkin suorituspolun osalta.
Tutkimus toteutettiin haastattelututkimuksena. Haastattelut kohdennettiin pääasiassa edellä mainittujen suorituspolkujen toimialoja edustaville elintarvikeyrityksille. Suklaatuotteiden valmistajien edustus jäi vähäiseksi, joten vastaajaksi otettiin myös muita makeisia valmistava yritys. Vastauksista ilmeni, että aiemmin koulutusyhteistyötä tehneissä yrityksissä on melko hyvin tietoa oppilaitosyhteistyön käytänteistä, mutta mahdollisilla uusilla yhteistyökumppaneilla odotetusti tietoa ei vielä ollut. Tärkeimpiä elintarvikelalalla painotettavia osa-alueita ovat haastattelun perusteella hygienia ja omavalvonta ja valmistusprosessin, sekä raaka-aineiden tuntemus. Valinnaisista tutkinnonosista vastaajat arvostivat tuotekohtaista elintarvikkeiden valmistusta ja erikoistuotteiden valmistusta. Ensiksi mainittu soveltuu hyvin monenlaisten yritysten tarpeisiin ja jäljempänä mainittu soveltuu monelle tutkimuksessa edustetulle toimialalle. Herkkukeittiön työtehtävissä arvostetaan kalatuotteiden valmistus-tutkinnonosaa, sillä kala on todella tärkeä raaka-aine alan päivittäisissä työtehtävissä.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste