Palkitsemismallisuunnitelman muodostaminen tarjoilijoille ravintolaympäristössä
Heinonkoski, Topi (2023)
Heinonkoski, Topi
2023
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023111329295
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023111329295
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön päätavoitteena oli tarjota Awardly Oy:lle kirjallisuuskatsaus palkitsemisesta, joka auttaa yritystä kehittämään palkitsemismalleja ravintola-alan tarjoilijoille. Tavoitteena oli selvittää, kuinka palkitseminen voisi tukea yrityksen taloudellista kasvua ja parantaa työntekijöiden motivaatiota sekä sitoutumista. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jonka perusteella luotiin ehdotuksia palkitsemismalleista ravintola-alan tarjoilijoille.
Opinnäytetyön teoreettinen osuus muodostuu palkitsemisesta ja palkitsemismallien suunnittelusta. Teoreettisessa osuudessa käsitellään myös ravintola-alan erityispiirteitä, kuten tarjoilijoiden vastuita sekä tiimikohtaisia ulottuvuuksia. Viimeisenä teoreettisessa viitekehyksessä käsitellään mittareita sekä eri palkitsemismallien teoriapohjia.
Kirjallisuuskatsaus toteutettiin hyödyntäen Teknillisen korkeakoulun palkitsemisen tutkimusohjelman toimivuusmallia tutkimusrunkona. Kirjallisuuskatsauksessa hyödynnettiin monipuolisesti kansainvälisiä tieteellisiä lähteitä palkitsemisesta ja ravintola-alan erikoispiirteistä. Lopuksi opinnäytetyö esittelee konkreettisen kuuden kohdan palkitsemismallisuunnitelman, ja sitoo opinnäytetyön yhteen pohtien keskeisiä oivalluksia, jatkokehitysmahdollisuuksia sekä oppimisreflektiota koko opinnäytetyönprosessin aikana.
Palkitsemisen merkitys yrityksessä on merkittävä, kun se tehdään monipuolisesti ja laaja-alaisesti. Positiivinen vaikutus näkyy yrityksen strategisissa tavoitteissa, joita palkitseminen tukee. Palkitseminen on erityisen tärkeää alalla, jossa työntekijä on tärkeässä osassa myyntiä. Ravintola-alalla myynnin lisäksi on otettava huomioon tiimityön merkitys. Vaikka myyminen on itsenäistä toimintaa tarjoilijoilla, on heidän työnsä erittäin tiimikeskeistä. Palkitseminen kannattaa perustaa provision ja tarjoilijan luomaan arvoon osana tiimiä.
Opinnäytetyön teoreettinen osuus muodostuu palkitsemisesta ja palkitsemismallien suunnittelusta. Teoreettisessa osuudessa käsitellään myös ravintola-alan erityispiirteitä, kuten tarjoilijoiden vastuita sekä tiimikohtaisia ulottuvuuksia. Viimeisenä teoreettisessa viitekehyksessä käsitellään mittareita sekä eri palkitsemismallien teoriapohjia.
Kirjallisuuskatsaus toteutettiin hyödyntäen Teknillisen korkeakoulun palkitsemisen tutkimusohjelman toimivuusmallia tutkimusrunkona. Kirjallisuuskatsauksessa hyödynnettiin monipuolisesti kansainvälisiä tieteellisiä lähteitä palkitsemisesta ja ravintola-alan erikoispiirteistä. Lopuksi opinnäytetyö esittelee konkreettisen kuuden kohdan palkitsemismallisuunnitelman, ja sitoo opinnäytetyön yhteen pohtien keskeisiä oivalluksia, jatkokehitysmahdollisuuksia sekä oppimisreflektiota koko opinnäytetyönprosessin aikana.
Palkitsemisen merkitys yrityksessä on merkittävä, kun se tehdään monipuolisesti ja laaja-alaisesti. Positiivinen vaikutus näkyy yrityksen strategisissa tavoitteissa, joita palkitseminen tukee. Palkitseminen on erityisen tärkeää alalla, jossa työntekijä on tärkeässä osassa myyntiä. Ravintola-alalla myynnin lisäksi on otettava huomioon tiimityön merkitys. Vaikka myyminen on itsenäistä toimintaa tarjoilijoilla, on heidän työnsä erittäin tiimikeskeistä. Palkitseminen kannattaa perustaa provision ja tarjoilijan luomaan arvoon osana tiimiä.