Erityisruokavaliot varhaiskasvatuksessa
Mattila, Anne (2023)
Mattila, Anne
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023111329274
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023111329274
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö toteutettiin tutkimuksellisena työnä yhdessä ruokapalveluja valmistavan yritys X:n kanssa. Yrityksessä valmistetaan useassa keittiössä päiväkoti- ja alakouluikäisille ruokaa.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, ovatko erityisruokavaliot viime vuosina lisääntyneet varhaiskasvatuksessa ja miten se näkyy niin varhaiskasvatuksen arjessa kuin päiväkotiin ruoan valmistavassa suurtalouskeittiössä. Tutkimuksessa toteutettiin kaksi kyselyä, joista toinen oli erityisruokavalioita valmistavalle ja tarjolle laittavalle keittiöhenkilökunnalle ja toinen varhaiskasvatuksen henkilökunnalle. Kyselyillä haluttiin selvittää miten asiakkaat kokevat erityisruokien osuuden arjessa, kuormittaako se heitä ja onko heidän mielestään erityisruokavaliot laadultaan samalla tasolla kuin tavallinen ruoka. Ammattikeittiöiltä tiedusteltiin, että miten he kokevat osaamisensa ja työn kuormittavuuden erityisruokavalioita tehdessä, kaipaisivatko he lisää koulutusta tähän, ja onko heillä tällä hetkellä selkeät erityisruokavaliomerkinnät ja reseptit käytössään.
Kyselyyn vastasi yhteensä 68 henkilöä, joista 37 oli keittiöhenkilökunnan kyselyn kohderyhmää ja 31 päiväkotien henkilökuntaa. Kyselyiden perusteella niin keittiön kuin varhaiskasvatuksenkin henkilökunta kokee, että erityisruokavaliot ovat selvästi lisääntyneet. He kokevat myös, että erityisruokavalioiden valmistus ja tarjoaminen lapselle vaatii selvästi enemmän tarkkuutta kuin tavallisen lounaan valmistus. Erityisruokavaliomerkinnät ovat kuitenkin molempien vastaajaryhmien mielestä pääsääntöisesti hyvin merkitty. Varhaiskasvatuksen henkilökunnan mielestä hieman parannettavaa olisi erityisruokavalioiden houkuttelevuudessa, jotta ne vastaisivat tavallista ruokaa enemmän.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, ovatko erityisruokavaliot viime vuosina lisääntyneet varhaiskasvatuksessa ja miten se näkyy niin varhaiskasvatuksen arjessa kuin päiväkotiin ruoan valmistavassa suurtalouskeittiössä. Tutkimuksessa toteutettiin kaksi kyselyä, joista toinen oli erityisruokavalioita valmistavalle ja tarjolle laittavalle keittiöhenkilökunnalle ja toinen varhaiskasvatuksen henkilökunnalle. Kyselyillä haluttiin selvittää miten asiakkaat kokevat erityisruokien osuuden arjessa, kuormittaako se heitä ja onko heidän mielestään erityisruokavaliot laadultaan samalla tasolla kuin tavallinen ruoka. Ammattikeittiöiltä tiedusteltiin, että miten he kokevat osaamisensa ja työn kuormittavuuden erityisruokavalioita tehdessä, kaipaisivatko he lisää koulutusta tähän, ja onko heillä tällä hetkellä selkeät erityisruokavaliomerkinnät ja reseptit käytössään.
Kyselyyn vastasi yhteensä 68 henkilöä, joista 37 oli keittiöhenkilökunnan kyselyn kohderyhmää ja 31 päiväkotien henkilökuntaa. Kyselyiden perusteella niin keittiön kuin varhaiskasvatuksenkin henkilökunta kokee, että erityisruokavaliot ovat selvästi lisääntyneet. He kokevat myös, että erityisruokavalioiden valmistus ja tarjoaminen lapselle vaatii selvästi enemmän tarkkuutta kuin tavallisen lounaan valmistus. Erityisruokavaliomerkinnät ovat kuitenkin molempien vastaajaryhmien mielestä pääsääntöisesti hyvin merkitty. Varhaiskasvatuksen henkilökunnan mielestä hieman parannettavaa olisi erityisruokavalioiden houkuttelevuudessa, jotta ne vastaisivat tavallista ruokaa enemmän.