Sesonkityöntekijän työhyvinvointi
Aspinmaa, Laura (2023)
Aspinmaa, Laura
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023111429373
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023111429373
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tutustua matkailu- ja ravintola-alan sesonkityöhön erityisesti työhyvinvoinnin näkökulmasta. Työn teoriaosuudessa käsitellään matkailu- ja ravintola-alaa toimialana, sekä sesonkityötä tämän toimialan parissa. Tämän lisäksi teoriassa tarkastellaan työhyvinvointia ja siihen vaikuttavia tekijöitä, sekä työhyvinvoinnin ilmentymiä ja vaikutuksia.
Työn tutkimuksellinen osuus toteutettiin laadullisella eli kvalitatiivisella menetelmällä lomakehaastatteluna. Tiedonkeruuvaiheessa luotiin Google Forms -teemahaastattelulomake, joka jaettiin sähköisesti Colorado Bar & Grill Levi -ravintolan työntekijöille. Haastatteluun annettiin viikon verran vastausaikaa syys-lokakuun 2023 vaihteessa. Lopuksi saadut vastaukset analysoitiin ja niiden pohjalta kirjoitettiin tulosten yhteenveto ja pohdinta. Työn tarkoituksena oli tuoda toimeksiantajan tietoon millaiset tekijät sesonkityöntekijöiden työhyvinvointiin ja työssä jaksamiseen vaikuttavat, sekä antaa sitä kautta mahdollisuus tiedon hyödyntämiseen haluamallaan tavalla omassa toiminnassaan.
Tutkimuksen tuloksista kävi ilmi, että sesonkityö vaikuttaa työntekijöiden työhyvinvointiin sekä negatiivisesti että positiivisesti. Sesonkityön yleisinä haasteina esiin nousivat epävarmuus, stressi ja kiire, sekä positiivisina puolina joustavuus, työyhteisön yhteishenki ja vapaus vaikuttaa omaan työhön. Haastateltavien vastauksista ilmeni vaihtelevia kokemuksia fyysiseen työympäristöön, organisaation toimintaan, työhön ja johtamiseen liittyvissä kysymyksissä. Sen sijaan työyhteisön välinen yhteishenki koettiin erittäin hyväksi ja sen myötä merkitykselliseksi vaikuttajaksi osana työhyvinvointia. Jokainen vastaaja oli yksilönä hyvin tietoinen niistä keinoista, joilla voi ylläpitää omaa työhyvinvointiaan ja jaksamista sesonkityössä.
Työn tutkimuksellinen osuus toteutettiin laadullisella eli kvalitatiivisella menetelmällä lomakehaastatteluna. Tiedonkeruuvaiheessa luotiin Google Forms -teemahaastattelulomake, joka jaettiin sähköisesti Colorado Bar & Grill Levi -ravintolan työntekijöille. Haastatteluun annettiin viikon verran vastausaikaa syys-lokakuun 2023 vaihteessa. Lopuksi saadut vastaukset analysoitiin ja niiden pohjalta kirjoitettiin tulosten yhteenveto ja pohdinta. Työn tarkoituksena oli tuoda toimeksiantajan tietoon millaiset tekijät sesonkityöntekijöiden työhyvinvointiin ja työssä jaksamiseen vaikuttavat, sekä antaa sitä kautta mahdollisuus tiedon hyödyntämiseen haluamallaan tavalla omassa toiminnassaan.
Tutkimuksen tuloksista kävi ilmi, että sesonkityö vaikuttaa työntekijöiden työhyvinvointiin sekä negatiivisesti että positiivisesti. Sesonkityön yleisinä haasteina esiin nousivat epävarmuus, stressi ja kiire, sekä positiivisina puolina joustavuus, työyhteisön yhteishenki ja vapaus vaikuttaa omaan työhön. Haastateltavien vastauksista ilmeni vaihtelevia kokemuksia fyysiseen työympäristöön, organisaation toimintaan, työhön ja johtamiseen liittyvissä kysymyksissä. Sen sijaan työyhteisön välinen yhteishenki koettiin erittäin hyväksi ja sen myötä merkitykselliseksi vaikuttajaksi osana työhyvinvointia. Jokainen vastaaja oli yksilönä hyvin tietoinen niistä keinoista, joilla voi ylläpitää omaa työhyvinvointiaan ja jaksamista sesonkityössä.