Perehdytyksen menestystekijät : case Lakeside Golf & Country Club Oy
Lahdenniemi, Aino (2023)
Lahdenniemi, Aino
2023
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023111729801
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023111729801
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantaja toimi Lakeside Golf & Country Club Oy ja tutkimuksen kohteena oli yrityksen ravintolan kausityöntekijöiden perehdytys. Tarve opinnäytetyölle nousi opinnäytetyön tekijän havainnoista, että perehdytyksessä on useita puutteita, jotka vaikuttavat negatiivisesti työtiimin ryhmäytymiseen, uusien työntekijöiden työmotivaatioon sekä heidän varmuuteensa omasta osaamisestaan. Perehdytystä uudistettiin vuonna 2023 näiden haasteiden poistamiseksi ja opinnäytetyössä päätettiin tutkia, miten hyvin kehitystyö oli onnistunut. Työn teoreettisen viitekehyksen muodostivat prosessinhallinta, perehdytys sekä motivaatiotekijät ja työntekijöiden motivointi.
Tutkimusongelmiksi asetettiin perehdytyksen nykytilan ja menestystekijöiden kartoittaminen. Tutkimuskysymyksillä selvitettiin, mikä perehdytyksessä on onnistunutta, mikä kaipaa kehittämistä ja mitkä asiat vaikuttavat työntekijöiden näkökulmasta perehdytyksen onnistuneisuuteen sekä työmotivaatioon. Työn tavoitteena oli luoda ymmärrystä työntekijöiden perehdytystarpeista ja -toiveista ja ideoida miten nämä voitaisiin huomioida perehdytyskokemuksen parantamiseksi. Tämän tiedon perusteella tarkoituksena oli tuottaa toimeksiantajalle uusi perehdytyskaavio. Tutkimukseen osallistuivat kaikki kuusi ravintolan kausityöntekijää, jotka olivat mukana yhteisellä perehdytysjaksolla keväällä 2023. Tutkimus toteutettiin monimenetelmäisesti siten, että ensin työntekijöille lähetettiin kysely, ja tämän jälkeen järjestettiin henkilökohtaiset haastattelut tiedon syventämiseksi.
Tutkimustulosten mukaan perehdytys oli työntekijöiden näkökulmasta onnistunut, sillä heille tärkeimmät asiat, eli työtiimin ryhmäytyminen, oppiminen sekä rennon työilmapiirin muodostuminen, toteutuivat hyvin. Tutkimuksessa löydettiin myös muita tekijöitä, joiden toteuttaminen perehdytyksessä lisää työmotivaatiota. Kehitystarpeita ilmeni jonkin verran, mutta kokonaisuudessaan työntekijät kokivat perehdytyksen olleen melko kattava. Lopulta luotiin perehdytyskaavio, jossa tavoitteena on huomioida työntekijöiden yksilölliset motivaatiotekijät, jotta heitä voidaan motivoida työhön, luoda heille positiivisia kokemuksia omasta osaamisesta, ryhmäyttää työtiimi ja rakentaa yhteishenkeä. Kaavion toimivuus tulee vielä testata käytännössä, mutta todennäköisesti sitä voidaan soveltaen hyödyntää myös muissa yrityksissä, erityisesti usean työntekijän aloittaessa työn samaan aikaan.
Tutkimusongelmiksi asetettiin perehdytyksen nykytilan ja menestystekijöiden kartoittaminen. Tutkimuskysymyksillä selvitettiin, mikä perehdytyksessä on onnistunutta, mikä kaipaa kehittämistä ja mitkä asiat vaikuttavat työntekijöiden näkökulmasta perehdytyksen onnistuneisuuteen sekä työmotivaatioon. Työn tavoitteena oli luoda ymmärrystä työntekijöiden perehdytystarpeista ja -toiveista ja ideoida miten nämä voitaisiin huomioida perehdytyskokemuksen parantamiseksi. Tämän tiedon perusteella tarkoituksena oli tuottaa toimeksiantajalle uusi perehdytyskaavio. Tutkimukseen osallistuivat kaikki kuusi ravintolan kausityöntekijää, jotka olivat mukana yhteisellä perehdytysjaksolla keväällä 2023. Tutkimus toteutettiin monimenetelmäisesti siten, että ensin työntekijöille lähetettiin kysely, ja tämän jälkeen järjestettiin henkilökohtaiset haastattelut tiedon syventämiseksi.
Tutkimustulosten mukaan perehdytys oli työntekijöiden näkökulmasta onnistunut, sillä heille tärkeimmät asiat, eli työtiimin ryhmäytyminen, oppiminen sekä rennon työilmapiirin muodostuminen, toteutuivat hyvin. Tutkimuksessa löydettiin myös muita tekijöitä, joiden toteuttaminen perehdytyksessä lisää työmotivaatiota. Kehitystarpeita ilmeni jonkin verran, mutta kokonaisuudessaan työntekijät kokivat perehdytyksen olleen melko kattava. Lopulta luotiin perehdytyskaavio, jossa tavoitteena on huomioida työntekijöiden yksilölliset motivaatiotekijät, jotta heitä voidaan motivoida työhön, luoda heille positiivisia kokemuksia omasta osaamisesta, ryhmäyttää työtiimi ja rakentaa yhteishenkeä. Kaavion toimivuus tulee vielä testata käytännössä, mutta todennäköisesti sitä voidaan soveltaen hyödyntää myös muissa yrityksissä, erityisesti usean työntekijän aloittaessa työn samaan aikaan.