Vahvempia yhdessä: miksi naudanlihantuottajan pitäisi liittyä tuottajaorganisaatioon?
Paija, Johanna (2023)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023111329298
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023111329298
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli taustoittaa, millaisia muutoksia maatalousyrittäjän toimintaympäristössä on vuosien saatossa tapahtunut sekä avata, mikä tuottajaorganisaatio on ja millaisia hyötyjä sen avulla voi saavuttaa. Tuottajien heikko asema elintarvikeketjussa sekä toiminnan kannattavuusongelmat synnyttivät halun selvittää, olisiko tuottajaorganisaatio yksi keino tuottajalle nousta markkinavoimia vastaan. Kuulumalla tuottajaorganisaatioon yksittäisten tilojen neuvotteluvoima vahvistuu ja sillä voidaan estää tilojen ajautuminen ketjussa toimivien pörssiyhtiöiden syliin. Opinnäytetyö on tehty yhteistyössä Pihvikarjaliiton kanssa. Heillä oli samaan aikaan käynnissä hanke, jonka tavoitteena oli kartoittaa naudanlihantuottajien kiinnostusta oman tuottajaorganisaation perustamiselle.
Opinnäytetyö jakautuu kolmeen osioon. Ensin taustoitetaan maatalousyrittäjän työn luonnetta ja sen toimintaympäristössä tapahtuneita muutoksia, sekä esitellään suomalainen naudanlihantuotanto ja sen potentiaali markkinoilla. Toisessa osiossa on kattava kirjallisuuskatsauksen pohjalta luotu kuvaus tuottajaorganisaatioista. Viimeisessä osiossa avataan kyselytutkimuksen tulokset. Kysely teetettiin Suomen Lammasosuuskunnan jäsenille ja tarkoituksena oli selvittää, millaisia kokemuksia heillä on oman tuottajaorganisaationsa toiminnasta.
Kirjallisuuskatsauksen perusteella voidaan todeta, että konkreettisia muutoksia tarvitaan, jotta huoltovarmuudenkin kannalta tärkeä maataloustuotanto olisi kannattavaa ja sitä kautta säilyttäisi jatkuvuutensa ja tilat itsenäisyytensä. Toimivan tuottajaorganisaation avulla voidaan lisätä tuottajien neuvotteluvoimaa elintarvikeketjussa, nostaa tuotteen hintaa, neuvotella alemmat hinnat tuotantopanoksista, vapauttaa aikaa tilalla tehtävään työhön sekä kasvattaa saman alan tuottajien yhteishenkeä. Tähän kaikkeen on Suomen Lammasosuuskunta pystynyt. Kyselyn vastauksista huokui luottamus toimitusjohtajaan ja tyytyväisyys tuottajaorganisaation tekemään työhön.
Opinnäytetyö jakautuu kolmeen osioon. Ensin taustoitetaan maatalousyrittäjän työn luonnetta ja sen toimintaympäristössä tapahtuneita muutoksia, sekä esitellään suomalainen naudanlihantuotanto ja sen potentiaali markkinoilla. Toisessa osiossa on kattava kirjallisuuskatsauksen pohjalta luotu kuvaus tuottajaorganisaatioista. Viimeisessä osiossa avataan kyselytutkimuksen tulokset. Kysely teetettiin Suomen Lammasosuuskunnan jäsenille ja tarkoituksena oli selvittää, millaisia kokemuksia heillä on oman tuottajaorganisaationsa toiminnasta.
Kirjallisuuskatsauksen perusteella voidaan todeta, että konkreettisia muutoksia tarvitaan, jotta huoltovarmuudenkin kannalta tärkeä maataloustuotanto olisi kannattavaa ja sitä kautta säilyttäisi jatkuvuutensa ja tilat itsenäisyytensä. Toimivan tuottajaorganisaation avulla voidaan lisätä tuottajien neuvotteluvoimaa elintarvikeketjussa, nostaa tuotteen hintaa, neuvotella alemmat hinnat tuotantopanoksista, vapauttaa aikaa tilalla tehtävään työhön sekä kasvattaa saman alan tuottajien yhteishenkeä. Tähän kaikkeen on Suomen Lammasosuuskunta pystynyt. Kyselyn vastauksista huokui luottamus toimitusjohtajaan ja tyytyväisyys tuottajaorganisaation tekemään työhön.