Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Kuluttajien näkemys elintarvikkeiden yhteiseurooppalaisista laatumerkinnöistä

Nuutinen, Antti (2014)

 
Avaa tiedosto
Nuutinen_Antti.pdf (1009.Kt)
Lataukset: 


Nuutinen, Antti
Turun ammattikorkeakoulu
2014
Creative Commons License
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 1.0 Suomi
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014102114856
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tutkittiin antavatko laatumerkinnät lisäarvoa elintarvikkeille kuluttajan näkökulmasta. Tämä kysymys on mielenkiintoinen, sillä laatumerkinnät ovat kasvavassa asemassa oleva työkalu, jolla elintarvikealan toimijat koettavat erottua kilpailijoistaan. Aikaisemmissa tutkimuksissa aiheesta tulokset poikkeavat keskenään toisistaan. Laatumerkintöjen ongelmiksi on esitetty kuluttajien riittämätön tieto merkintöjen sisällöistä sekä merkintöjen myöntämisperusteiden ja valvonnan puutteellinen avoimuus.

Opinnäytetyön tutkimusosuus suoritettiin yhteistyössä neljän korkeakoulun kanssa: Artesis Plantjin Hogeschool Belgiasta, Ciencias Farmaceuticasy de la Salud Universidad CEU San Pablo Espanjasta, Scienze dell’Alimentazione e della Nutrizione Umana Universita Campus Bio-Medico di Roma Italiasta sekä Turun ammattikorkeakoulu Suomesta. Opinnäytetyötään tekevät opiskelijat näistä korkeakouluista suunnittelivat kyselytutkimuksen, jota käytettiin kussakin osallistujamaassa. Kyselytutkimusten avulla tutkittiin kuluttajien näkemyksiä viidestä eri laatumerkinnästä, joista neljä on käytössä jokaisessa osallistujamaassa ja yksi on kansallinen.

Kyselytutkimuksen tulosten perusteella laatumerkinnät eivät luo tälle vastaajajoukolle riittävästi lisäarvoa elintarvikkeille, jotta he pitäisivät näitä tuotteita korkealaatuisempina tai he olisivat valmiita maksamaan laatumerkityistä tuotteista enemmän.

Ratkaisuksi laatumerkintöjen uskottavuuden lisäämiseksi esitetään laatumerkintöjen avoimuuden lisäämistä: myöntämiskriteerien ja valvontaelinten tulee olla helposti löydettävissä ja todennettavissa kuluttajalle.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste