Ravinnon merkitys merityössä: laivalla tarjottavan ruuan vaikutus monikulttuurisen miehistön hyvinvointiin ja työssä jaksamiseen
Selin, Ken-Markus (2023)
Selin, Ken-Markus
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023112832436
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023112832436
Tiivistelmä
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö käsittelee laivalla tarjottavan ravinnon vaikutusta työntekijöiden hyvinvointiin ja työssä jaksamiseen. Lisäksi tarkastellaan työntekijöiden näkökulmasta, kuinka erityisruokavaliot ja kulttuuriset mieltymyserot otetaan laivalla huomioon. Tämän opinnäytetyön tavoitteena on korostaa monipuolisen ja eri kulttuurit huomioivan ruuan merkitystä ja näin lisätä työntekijöiden hyvinvointia.
Teoriapohjana käytettiin miehistön ruokailuun liittyviä lakeja ja asetuksia, työkykytaloa ja merityöläisen psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin liittyviä tekijöitä. Lisäksi on avattu suomalaisten ja filippiiniläisten ruokamieltymyksiä ja niiden keskeisiä eroja. Opinnäytetyön tutkimusmenetelmänä käytettiin kvantitatiivista verkkokyselylomaketta, jolla kerättiin kaiken kaikkiaan 177 henkilön vastaukset. Verkkokyselyyn vastasi Yrkeshögskola Novia:n merenkulkualan opiskelijoita sekä Tallink Silja Oy:n kahden laivan työntekijöitä. Aineisto analysoitiin käyttäen tilastollisesti kuvaavaa analyysiä sekä teemoittelua.
Tutkimuksessa kävi ilmi, että suurin osa koki saavansa laivalla lautasmallin mukaista ruokaa. Kuitenkin tutkimuksessa löydettiin neljä riskitekijää, jotka aiheuttivat ainakin osittain ravintosuositusten ulkopuolelle jäämistä. Nämä riskitekijät ovat monikulttuurinen miehistö, kasvissyöjät, allergioista kärsivät ja yötyötä tekevät. Edellä mainitut kokivat saavansa liian yksipuolista, rasvaista ja eineksistä ruokaa. Tämä vaikutti heidän mielialaansa alentavasti ja aiheutti jaksamattomuutta työssä.
Tämä opinnäytetyö käsittelee laivalla tarjottavan ravinnon vaikutusta työntekijöiden hyvinvointiin ja työssä jaksamiseen. Lisäksi tarkastellaan työntekijöiden näkökulmasta, kuinka erityisruokavaliot ja kulttuuriset mieltymyserot otetaan laivalla huomioon. Tämän opinnäytetyön tavoitteena on korostaa monipuolisen ja eri kulttuurit huomioivan ruuan merkitystä ja näin lisätä työntekijöiden hyvinvointia.
Teoriapohjana käytettiin miehistön ruokailuun liittyviä lakeja ja asetuksia, työkykytaloa ja merityöläisen psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin liittyviä tekijöitä. Lisäksi on avattu suomalaisten ja filippiiniläisten ruokamieltymyksiä ja niiden keskeisiä eroja. Opinnäytetyön tutkimusmenetelmänä käytettiin kvantitatiivista verkkokyselylomaketta, jolla kerättiin kaiken kaikkiaan 177 henkilön vastaukset. Verkkokyselyyn vastasi Yrkeshögskola Novia:n merenkulkualan opiskelijoita sekä Tallink Silja Oy:n kahden laivan työntekijöitä. Aineisto analysoitiin käyttäen tilastollisesti kuvaavaa analyysiä sekä teemoittelua.
Tutkimuksessa kävi ilmi, että suurin osa koki saavansa laivalla lautasmallin mukaista ruokaa. Kuitenkin tutkimuksessa löydettiin neljä riskitekijää, jotka aiheuttivat ainakin osittain ravintosuositusten ulkopuolelle jäämistä. Nämä riskitekijät ovat monikulttuurinen miehistö, kasvissyöjät, allergioista kärsivät ja yötyötä tekevät. Edellä mainitut kokivat saavansa liian yksipuolista, rasvaista ja eineksistä ruokaa. Tämä vaikutti heidän mielialaansa alentavasti ja aiheutti jaksamattomuutta työssä.