Opas elämyspalveluita vesillä tuottavan yrityksen toimintaan
Koljonen, Jussi (2023)
Koljonen, Jussi
2023
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023112932661
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023112932661
Tiivistelmä
Suomeen suuntaava, tai Suomessa asuva elämysmatkailija päätyy hyvin usein metsästämään uusia elämyksiä Lappiin tai muille Pohjois-Suomen tuntureille. Lappi tarjoaa mytologiaa ja mystiikkaa, kaunista, eksoottistakin luontoa ja upeita ruokailuelämyksiä. Suomessa on kuitenkin paljon elämysmatkailun käyttöön valjastamatonta luontoa, joissa matkailija voisi kokea samoista elementeistä rakentuvan elämyksen kuin lapissa. Maamme tuhannet järvet, tuhannet kilometrit rantaviivaa ja uniikki saaristo tarjoavat lähes rajattomat mahdollisuudet järjestää kokonaisvaltaisia elämyskokemuksia vesillä.
Idea tämän opinnäytetyön kirjoittamiseen syntyi ajatuksesta perustaa yritys, joka tarjoaisi ruoka-tuotteen ja anniskelua sisältäviä elämyspalveluita vesillä. Yrityksen perustamiseksi on olemassa lukuisia oppaita, mutta ei ainuttakaan, joka käsittelisi sitä, kuinka elämyspalveluita voisi järjestää vesillä ottaen huomioon sen erityispiirteet, vastuullisuuden sekä turvallisuuden. Opinnäytetyön tavoitteena oli luoda opas, joka keskittyy pelkästään toimintaympäristön erityispiirteisiin ja siihen, kuinka ne tulee huomioida elämyspalveluita suunniteltaessa. Oppaan on tarkoitus auttaa yrittäjäksi aikovaa -tai liiketoimintansa kehittämistä harkitsevaa yrittäjää pohtimaan mahdollisuuksiaan menestyä alalla. Opinnäytetyö on toiminnallinen ja se on toteutettu vetoketjuperiaatteella, jossa tutkittu tieto ja empiria etenevät raportissa peräkkäin.
Raportin ensimmäinen pääluku käsittelee elämyspalveluita ja alkaa siitä, mitä elämyspalveluilla oikeastaan tarkoitetaan. Termit ”palvelu” ja ”elämys” käsitellään omina alalukuinaan tutkitun tiedon pohjalta, jonka jälkeen empirian avulla tuodaan ilmi se, kuinka ne liittyvät toimintaympäristöön ja mikä on palvelun laadun merkitys elämyksen synnyssä. Toisessa pääluvussa käsitellään työn aiheen erityistä toimintaympäristöä, minkälaista kalustoa siinä operointi vaatisi ja kuinka ruoan-tuotanto sekä anniskelu olisi mahdollista järjestää lainsäädäntö, toimintaympäristö ja vastuullisuus huomioiden. Kolmas pääluku käsittelee yrittäjältä vaadittuja tietoja ja taitoja, joita ilman ei voi toimia vastuullisesti yrittäjänä vesillä. Alaluvuissa käsitellään yrittäjältä vaadittuja sosiaalisia taitoja, vaadittuja pätevyyksiä, velvollisuuksia, riskejä sekä vastuita.
Työ toteutettiin syksyn 2023 aikana ja se alkoi tietoperustan kasaamisella ja empiirisen tiedon liittämisellä sen tueksi. Tietoperustan ja empirian synnyttämien päätelmien pohjalta oppaaseen kerättiin tärkeimpinä pidetyt havainnot, jotka tulisi ottaa huomioon. Lähestymistapoina kehitystyöhön on käytetty konstruktiivista tutkimusta ja ennakointia.
Tuloksena syntyi opas, johon on kasattu viranomais-, tutkittuun -ja empiiriseen tietoon nojaten ehdotuksia toimista, joita tarvitaan toimintaympäristössä vastuullisesti operoivan ja elämyksellisyyden elementit huomioivan yrityksen toimintaan. Työ valmistui marraskuussa 2023.
Idea tämän opinnäytetyön kirjoittamiseen syntyi ajatuksesta perustaa yritys, joka tarjoaisi ruoka-tuotteen ja anniskelua sisältäviä elämyspalveluita vesillä. Yrityksen perustamiseksi on olemassa lukuisia oppaita, mutta ei ainuttakaan, joka käsittelisi sitä, kuinka elämyspalveluita voisi järjestää vesillä ottaen huomioon sen erityispiirteet, vastuullisuuden sekä turvallisuuden. Opinnäytetyön tavoitteena oli luoda opas, joka keskittyy pelkästään toimintaympäristön erityispiirteisiin ja siihen, kuinka ne tulee huomioida elämyspalveluita suunniteltaessa. Oppaan on tarkoitus auttaa yrittäjäksi aikovaa -tai liiketoimintansa kehittämistä harkitsevaa yrittäjää pohtimaan mahdollisuuksiaan menestyä alalla. Opinnäytetyö on toiminnallinen ja se on toteutettu vetoketjuperiaatteella, jossa tutkittu tieto ja empiria etenevät raportissa peräkkäin.
Raportin ensimmäinen pääluku käsittelee elämyspalveluita ja alkaa siitä, mitä elämyspalveluilla oikeastaan tarkoitetaan. Termit ”palvelu” ja ”elämys” käsitellään omina alalukuinaan tutkitun tiedon pohjalta, jonka jälkeen empirian avulla tuodaan ilmi se, kuinka ne liittyvät toimintaympäristöön ja mikä on palvelun laadun merkitys elämyksen synnyssä. Toisessa pääluvussa käsitellään työn aiheen erityistä toimintaympäristöä, minkälaista kalustoa siinä operointi vaatisi ja kuinka ruoan-tuotanto sekä anniskelu olisi mahdollista järjestää lainsäädäntö, toimintaympäristö ja vastuullisuus huomioiden. Kolmas pääluku käsittelee yrittäjältä vaadittuja tietoja ja taitoja, joita ilman ei voi toimia vastuullisesti yrittäjänä vesillä. Alaluvuissa käsitellään yrittäjältä vaadittuja sosiaalisia taitoja, vaadittuja pätevyyksiä, velvollisuuksia, riskejä sekä vastuita.
Työ toteutettiin syksyn 2023 aikana ja se alkoi tietoperustan kasaamisella ja empiirisen tiedon liittämisellä sen tueksi. Tietoperustan ja empirian synnyttämien päätelmien pohjalta oppaaseen kerättiin tärkeimpinä pidetyt havainnot, jotka tulisi ottaa huomioon. Lähestymistapoina kehitystyöhön on käytetty konstruktiivista tutkimusta ja ennakointia.
Tuloksena syntyi opas, johon on kasattu viranomais-, tutkittuun -ja empiiriseen tietoon nojaten ehdotuksia toimista, joita tarvitaan toimintaympäristössä vastuullisesti operoivan ja elämyksellisyyden elementit huomioivan yrityksen toimintaan. Työ valmistui marraskuussa 2023.