Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen keliakiaa sairastavilla nuorilla ja nuorilla aikuisilla – koetut haasteet ja kehitystoiveet välipalatarjontaan
Manninen, Eini (2023)
Manninen, Eini
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023113032851
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023113032851
Tiivistelmä
Keliakia on perinnöllinen immuunivälitteinen sairaus, jossa ruoka-aineiden luontaisesti tai lisättynä sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvon rakenteellisen vaurion ja tulehdusreaktion (Tarnanen ym., 2019). Keliakian ainoa hoito on tarkka elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Suomessa keliakiaa sairastaa noin 2 % väestöstä.
Työn tavoitteena oli tutkia keliakiaa sairastavien nuorten aikuisten gluteenittoman ruokavalion toteutumista ja siihen liittyviä kustannuksia ja haasteita sekä kokemuksia ja toiveita gluteenittomasta tarjonnasta ruokakaupoissa ja kahviloissa.
Aineisto kerättiin Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston yhteistyönä laaditulla sähköisellä tutkimuskyselyllä, joka lähetettiin 16–30-vuotiaille Keliakialiiton jäsenille vuonna 2022. Kyselyyn vastasi 211 keliaakikkoa, joista naisia oli 82,5 %, miehiä 16,1 % ja muunsukupuolisia 1,4 %. Vastanneiden keski-ikä oli 23,7 vuotta ja mediaani-ikä 24 vuotta.
Tutkimustulosten analysoinnissa käytettiin Exceliä ja SPSS-ohjelmaa. Tulokset osoittivat, että monet keliakiaa sairastavat nuoret aikuiset pyrkivät aktiivisesti noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota, mutta kohtasivat haasteita sen toteuttamisessa. Yksi merkittävä haaste oli ruokavalion kustannukset, jotka ovat merkittävästi tavanomaista ruokavaliota korkeammat. Vastaajat kokivat myös vaikeuksia löytää monipuolista ja maistuvaa gluteenitonta välipalatarjontaa esimerkiksi ruokakaupoista ja kahviloista. Lisäksi pelko tuotteiden gluteenikontaminaatiosta toi epävarmuutta ruokavalintoihin. Osallistujat toivoivat etenkin edullisempia ja monipuolisempia gluteenittomia tuotteita sekä yleistä tietoisuuden lisäämistä keliakiasta.
Työn tavoitteena oli tutkia keliakiaa sairastavien nuorten aikuisten gluteenittoman ruokavalion toteutumista ja siihen liittyviä kustannuksia ja haasteita sekä kokemuksia ja toiveita gluteenittomasta tarjonnasta ruokakaupoissa ja kahviloissa.
Aineisto kerättiin Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston yhteistyönä laaditulla sähköisellä tutkimuskyselyllä, joka lähetettiin 16–30-vuotiaille Keliakialiiton jäsenille vuonna 2022. Kyselyyn vastasi 211 keliaakikkoa, joista naisia oli 82,5 %, miehiä 16,1 % ja muunsukupuolisia 1,4 %. Vastanneiden keski-ikä oli 23,7 vuotta ja mediaani-ikä 24 vuotta.
Tutkimustulosten analysoinnissa käytettiin Exceliä ja SPSS-ohjelmaa. Tulokset osoittivat, että monet keliakiaa sairastavat nuoret aikuiset pyrkivät aktiivisesti noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota, mutta kohtasivat haasteita sen toteuttamisessa. Yksi merkittävä haaste oli ruokavalion kustannukset, jotka ovat merkittävästi tavanomaista ruokavaliota korkeammat. Vastaajat kokivat myös vaikeuksia löytää monipuolista ja maistuvaa gluteenitonta välipalatarjontaa esimerkiksi ruokakaupoista ja kahviloista. Lisäksi pelko tuotteiden gluteenikontaminaatiosta toi epävarmuutta ruokavalintoihin. Osallistujat toivoivat etenkin edullisempia ja monipuolisempia gluteenittomia tuotteita sekä yleistä tietoisuuden lisäämistä keliakiasta.