Maitoraaka-ainehävikin tarkastelu
Vuorela, Aliina (2023)
Vuorela, Aliina
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023112932659
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023112932659
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö toteutettiin meijerialan elintarvikeyritykselle. Työ oli osa tehtaalla käynnissä olevaa projektia. Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää maitoraaka-ainehävikin syntykohtia ja kehittää parannuskeinoja, joilla hävikkiä saadaan minimoitua. Tässä työssä maitoraaka-ainehävikistä puhuttaessa tarkoitetaan proteiinin ja rasvan pitoisuuksia ja määriä prosessin eri vaiheissa.
Opinnäytetyössä tutkittiin ja tehtiin analyysejä vastaanoton ja yhteiskäsittelyn osalta eri vaiheista, jotta saatiin varmuus eri osien vaikutuksesta maitoraaka-ainehävikkiin. Työssä keskityttiin raakamaitoon ja kermaan. Maitoraaka-aineiden pitoisuuksia verrattiin prosessin eri vaiheissa, ottamalla näytteitä kuljettavista autoista ja vertaamalla niitä näytteenottolaitteesta saatuihin näytteisiin. Raakamaitosiilojen pitoisuuksia tarkkailtiin sekä tehtiin mittauksia vastaanottolinjoille. Lisäksi kuvattiin kerma-autoja sekä analysoitiin ja seurattiin vesityksiä ja vastaanottolinjoja. Työssä laskettiin kustannuksia, joita hävikissä muodostuu. Lisäksi yleistä toimintaa niin tehdasalueella kuin vastaanoton sisätiloissa havainnoitiin.
Tuloksia saatiin loppuvesityksiä seuraamalla, paljonko vesityksien yhteydessä menee maitoraaka-ainetta viemäriin. Lisäksi siiloihin asennettujen liikennevalojen seurauksena saatiin optimaalisin aika, jolloin siilokohtaisen näytteen voi hakea. Maitoraaka-ainehävikin syntymistä vähentää myös pikarien oikeanlainen täyttö, joka huomattiin työssä pitoisuuksien seuraamisen yhteydessä. Saatuja tuloksia analysoitiin ja arvioitiin. Tulosten perusteella pystyttiin toteamaan eri osien vaikutus muodostuvaan maitoraaka-ainehävikkiin ja tekemään parantavia muutoksia. Muutoksilla ja erilaisilla säädöillä pystytään kehittämään prosessia. Maitoraaka-ainehävikki ja siihen liittyvät projektit tehtaalla ovat tärkeitä, jotta hävikin muodostumista saataisiin minimoitua lisää eri maitoketjun vaiheissa. Työstä on jätetty osa menetelmistä ja tuloksista julkaisematta, sillä ne sisältävät liike- ja ammattisalaisuuksia.
Opinnäytetyössä tutkittiin ja tehtiin analyysejä vastaanoton ja yhteiskäsittelyn osalta eri vaiheista, jotta saatiin varmuus eri osien vaikutuksesta maitoraaka-ainehävikkiin. Työssä keskityttiin raakamaitoon ja kermaan. Maitoraaka-aineiden pitoisuuksia verrattiin prosessin eri vaiheissa, ottamalla näytteitä kuljettavista autoista ja vertaamalla niitä näytteenottolaitteesta saatuihin näytteisiin. Raakamaitosiilojen pitoisuuksia tarkkailtiin sekä tehtiin mittauksia vastaanottolinjoille. Lisäksi kuvattiin kerma-autoja sekä analysoitiin ja seurattiin vesityksiä ja vastaanottolinjoja. Työssä laskettiin kustannuksia, joita hävikissä muodostuu. Lisäksi yleistä toimintaa niin tehdasalueella kuin vastaanoton sisätiloissa havainnoitiin.
Tuloksia saatiin loppuvesityksiä seuraamalla, paljonko vesityksien yhteydessä menee maitoraaka-ainetta viemäriin. Lisäksi siiloihin asennettujen liikennevalojen seurauksena saatiin optimaalisin aika, jolloin siilokohtaisen näytteen voi hakea. Maitoraaka-ainehävikin syntymistä vähentää myös pikarien oikeanlainen täyttö, joka huomattiin työssä pitoisuuksien seuraamisen yhteydessä. Saatuja tuloksia analysoitiin ja arvioitiin. Tulosten perusteella pystyttiin toteamaan eri osien vaikutus muodostuvaan maitoraaka-ainehävikkiin ja tekemään parantavia muutoksia. Muutoksilla ja erilaisilla säädöillä pystytään kehittämään prosessia. Maitoraaka-ainehävikki ja siihen liittyvät projektit tehtaalla ovat tärkeitä, jotta hävikin muodostumista saataisiin minimoitua lisää eri maitoketjun vaiheissa. Työstä on jätetty osa menetelmistä ja tuloksista julkaisematta, sillä ne sisältävät liike- ja ammattisalaisuuksia.