Puutarhatuotannon sivuvirtojen hyödyntäminen ammattikeittiöllä
Peitilä, Liisa (2023)
Peitilä, Liisa
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023113032918
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023113032918
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä tutkitaan puutarhatuotannossa syntyviä sivuvirtoja ja niiden hyödyntämistä ammattikeittiöllä. Opinnäytetyössä selvitettiin näiden kasvinosien soveltuvuutta ammattimaiseen ruuanvalmistukseen. Työssä laajennettiin syömäkelpoisten sivuvirtojen käsitettä koskemaan myös perinteisesti syömäkelvottomina pidettyihin kasvinosiin. Toimeksiantajana toimi FUSILLI-hanke (Fostering the Urban Food System Transformation through Innovative Living Labs Implementation), jonka päämääränä on tukea ja edistää hankkeeseen osallistuvia kaupunkeja ja kaupunkialueita rakentamaan kestäviä ruokajärjestelmiä. Asiantuntijahaastatteluihin ja kirjallisuuteen nojaten valittiin sivuvirtojen hyödyntämiseen sopivat valmistusmenetelmät ja reseptit. Tämä on reseptiikkakokeiluihin ja aistinvaraiseen havainnointiin perustuva opinnäytetyö.
Käytännön kokeiluissa käytettiin perinteisiä säilöntämenetelmiä kuten hapatus ja kuivaaminen. Näille menetelmille kehitettiin kullekin raaka-aineelle sopivaa reseptiikkaa, jota testattiin käytännössä. Valmiit tuotteet analysoitiin aistinvaraisella havainnoinnilla perustuen makuun, ulkonäköön, tuoksuun ja rakenteeseen. Tulosten perusteella puutarhatuotannosta syntyvät sivuvirrat ovat käyttökelpoisia myös ammattikeittiöissä. Hyvällä suunnitellulla ja reseptiikalla sivuvirrat ja niistä valmistetut jalosteet toimivat ruuanvalmistuksessa kasvin päätuotteeksi kasvatetun osan tavoin.
Sivuvirtojen hyödyntäminen ruuanvalmistuksessa on osa kiertotaloutta ja näin ollen tukee myös kestävää kehitystä. Näiden hukkaosien laajempi käyttöönotto veisi yhteiskuntaamme kohti kestävämpää ruokajärjestelmää. Ympäristöetujen lisäksi sivuvirtojen käytön hyöty olisi myös taloudellinen. Jotta ruokajärjestelmästämme tulisi kestävämpi, tulisi sivuvirroiksi luokiteltujen kasvinosien tunnettuutta ja saatavuutta parantaa ja edesauttaa näiden raaka-aineiden pääsyä elintarviketeollisuuden sekä ammattikeittiöiden käyttöön. Tähän päämäärään pääsemiseksi tarvitaan yhteistyötä ruuantuottajien, elintarviketeollisuuden, vähittäiskauppojen ja kuluttajien välillä esimerkiksi hankkeiden avulla. Hankkeen puitteissa eri sidosryhmät pääsevät verkostoitumaan ja yhdistämään omat tavoitteensa sekä tekemään konkreettisia toimia asian edistämiseksi.
Käytännön kokeiluissa käytettiin perinteisiä säilöntämenetelmiä kuten hapatus ja kuivaaminen. Näille menetelmille kehitettiin kullekin raaka-aineelle sopivaa reseptiikkaa, jota testattiin käytännössä. Valmiit tuotteet analysoitiin aistinvaraisella havainnoinnilla perustuen makuun, ulkonäköön, tuoksuun ja rakenteeseen. Tulosten perusteella puutarhatuotannosta syntyvät sivuvirrat ovat käyttökelpoisia myös ammattikeittiöissä. Hyvällä suunnitellulla ja reseptiikalla sivuvirrat ja niistä valmistetut jalosteet toimivat ruuanvalmistuksessa kasvin päätuotteeksi kasvatetun osan tavoin.
Sivuvirtojen hyödyntäminen ruuanvalmistuksessa on osa kiertotaloutta ja näin ollen tukee myös kestävää kehitystä. Näiden hukkaosien laajempi käyttöönotto veisi yhteiskuntaamme kohti kestävämpää ruokajärjestelmää. Ympäristöetujen lisäksi sivuvirtojen käytön hyöty olisi myös taloudellinen. Jotta ruokajärjestelmästämme tulisi kestävämpi, tulisi sivuvirroiksi luokiteltujen kasvinosien tunnettuutta ja saatavuutta parantaa ja edesauttaa näiden raaka-aineiden pääsyä elintarviketeollisuuden sekä ammattikeittiöiden käyttöön. Tähän päämäärään pääsemiseksi tarvitaan yhteistyötä ruuantuottajien, elintarviketeollisuuden, vähittäiskauppojen ja kuluttajien välillä esimerkiksi hankkeiden avulla. Hankkeen puitteissa eri sidosryhmät pääsevät verkostoitumaan ja yhdistämään omat tavoitteensa sekä tekemään konkreettisia toimia asian edistämiseksi.