Rasvatasojen optimointi voinvalmistuksessa
Leander, Janika (2023)
Leander, Janika
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023113033000
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023113033000
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena on optimoida Valion normaalisuolaisen voin rasvatasoa. Optimoinnilla pyritään tekemään tuotteesta tasalaatuisempaa ja kannattavampaa sekä pyritään vähentämään valmistuksessa syntyvää maitorasvan ainehävikkiä. Tämän työn tuloksia voidaan käyttää osana voinvalmistuksen hiilineutraalisuustavoitteita. Toimeksiantajayritys on Valio Oy ja työn tuloksilla voidaan kehittämään Valion toimintaa.
Tutkimuksen aineistona käytettiin voinvalmistuksen raaka-ainetietoja, valmistuksen aikana tehtyjen mittauksen tuloksia sekä henkilöstöhaastettuja. Haastattelulla selvitettiin nykyisiä käytäntöjä ja toimintatapoja, etsittiin työn haasteita ja mahdollisia kehityskohteita. Olemassa olevat valmistuksen tiedot taulukoitiin ja analysoitiin korrelaatiokertoimen avulla.
Tuloksista löytyi muutosehdotuksia laskemien perusteella sekä henkilöstökyselyyn pohjautuen. Muutosehdotukset ovat toimintatapamuutoksia sekä tuotteen valmistamiseen liittyviä muutoksia, joilla tuotetta voidaan kehittää. Osa työstä on jätetty julkaisematta, sillä se sisältää liikesalaisuuksia ja työn tulokset ovat luottamuksellisia.
Tutkimuksen aineistona käytettiin voinvalmistuksen raaka-ainetietoja, valmistuksen aikana tehtyjen mittauksen tuloksia sekä henkilöstöhaastettuja. Haastattelulla selvitettiin nykyisiä käytäntöjä ja toimintatapoja, etsittiin työn haasteita ja mahdollisia kehityskohteita. Olemassa olevat valmistuksen tiedot taulukoitiin ja analysoitiin korrelaatiokertoimen avulla.
Tuloksista löytyi muutosehdotuksia laskemien perusteella sekä henkilöstökyselyyn pohjautuen. Muutosehdotukset ovat toimintatapamuutoksia sekä tuotteen valmistamiseen liittyviä muutoksia, joilla tuotetta voidaan kehittää. Osa työstä on jätetty julkaisematta, sillä se sisältää liikesalaisuuksia ja työn tulokset ovat luottamuksellisia.