Mat ombord, inte bara näring: studie över påverkan av god mat på arbetsmotivation och stämning samt mattillfredställelse ombord finska fartyg under en hög inflations tidsperiod
Johansson, Viking (2023)
Johansson, Viking
2023
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023113033201
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023113033201
Tiivistelmä
Kostens påverkan på fysisk hälsa har studerats mycket men när det kommer till matens påverkan på psykiska eller sociala aspekter var det svårt att hitta information om ämnet. Mat ombord, inte bara näring är en studie över god mats påverkan på stämning och arbetsmotivation. I studien undersöks också sjöfarares mattillfredställelse för tillfället på finska fartyg samt om inflationen påverkat maten ombord.
I Studien användes både kvantitativa samt kvalitativa metoder. Resultaten baserade sig en enkätstudie och intervjuer. Enkäten delades på sociala medier där den fann 66 respondenter. Respondenterna är sjöfarare från finska fartyg i alla positioner och åldrar som varit ombord ett fartyg inom de senaste 12 månaderna. Till intervjun anmälde sig 4 frivilliga genom en förfrågan på sociala medier. Respondenterna för intervjuerna var alla kock-stuertar från olika finska rederier med långa erfarenheter i sitt jobb. Som krav var att alla respondenterna i intervjuerna ansvarade också för beställandet av mat till fartyget.
Resultaten visar att god mat har en positiv påverkan på arbetsmotivation samt en stor påverkan på stämningen ombord. Mattillfredställelsen var bra där cirka 75% var nöjda eller någorlunda nöjda med kosten ombord. Även dock mattillfredställelsen var hög önskade majoriteten förändringar i kosten och de vanligaste önskemålen var mera grönsaker samt vegetariska maträtter och mindre fett, salt och kött i matlagningen. Studien fann att finska rederierna inte gjort upp några nya budgeter för att kompensera de stigande matpriser men att de var förståeliga över budgetöverskridningar. Studien fann inga tecken på att inflationen påverkat vare sig kvalité eller utbud av maten ombord.
I Studien användes både kvantitativa samt kvalitativa metoder. Resultaten baserade sig en enkätstudie och intervjuer. Enkäten delades på sociala medier där den fann 66 respondenter. Respondenterna är sjöfarare från finska fartyg i alla positioner och åldrar som varit ombord ett fartyg inom de senaste 12 månaderna. Till intervjun anmälde sig 4 frivilliga genom en förfrågan på sociala medier. Respondenterna för intervjuerna var alla kock-stuertar från olika finska rederier med långa erfarenheter i sitt jobb. Som krav var att alla respondenterna i intervjuerna ansvarade också för beställandet av mat till fartyget.
Resultaten visar att god mat har en positiv påverkan på arbetsmotivation samt en stor påverkan på stämningen ombord. Mattillfredställelsen var bra där cirka 75% var nöjda eller någorlunda nöjda med kosten ombord. Även dock mattillfredställelsen var hög önskade majoriteten förändringar i kosten och de vanligaste önskemålen var mera grönsaker samt vegetariska maträtter och mindre fett, salt och kött i matlagningen. Studien fann att finska rederierna inte gjort upp några nya budgeter för att kompensera de stigande matpriser men att de var förståeliga över budgetöverskridningar. Studien fann inga tecken på att inflationen påverkat vare sig kvalité eller utbud av maten ombord.