Elämysruokailun suunnittelu ja toteutus: elämyskävelyreitti Green Care -heppahanke
Suojanen, Kati (2023)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023113033113
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023113033113
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä Etelä-Pohjanmaan hevosalan yritysten kuluttajalähtöisten palvelujen tarjontaa suunnittelemalla uusi, hyvinvointiin ja elämysruokailuun liittyvä palvelukonsepti. Tavoitteena oli, että palvelun tulisi tukea hankkeen hyvinvointilähtöistä näkökulmaa ja Green Care -toiminnan arvoja.
Työn teoreettinen viitekehys rakentui elämyksellisyyden ja ruokamatkailun ympärille. Elämyksellisyyden teoria koostuu elämyksen määritelmästä ja ominaispiirteistä, luonto- ja matkailuelämyksistä sekä Tarssasen ja Kyläsen (2009) elämyskolmiomallista ja sen elementeistä. Elämyksellisyyden teoriassa on käyty läpi myös elämystapahtuman järjestämistä, mitä hyödynnettiin elämysruokailun suunnittelussa ja toteutuksessa. Ruokamatkailun teoria koostuu ruokamatkailun trendeistä ja tulevaisuudesta, sekä ruokamatkailusta Suomessa.
Työn toiminnallisessa osuudessa suunniteltiin ja toteutettiin elämysruokailu osana elämyskävelypilotointia sekä tuotettiin elämysruokailuun liittyvää materiaalia, joka tullaan liittämään osaksi Green Care -heppahankkeen tuottamaa opasta. Pilotoinnista luotiin myös palautekysely, jonka avulla käsiteltiin elämysruokailua koskevat palautteet ja tehtiin näiden pohjalta elämysruokailua koskeva kehittämissuunnitelma.
Pilotoinnin suunnittelu aloitettiin Green Care -heppahankkeen kanssa keväällä 2023. Elämysruokailun suunnittelussa käytettiin apuna Korhosen ym. (2015) Tapahtumajärjestäjän opasta. Suunnitteluvaiheessa otettiin huomioon tapahtuman tavoitteet ja motiivi, aikataulu, budjetti sekä resurssit. Pilotointi suunniteltiin toteutettavaksi syksyllä 2023. Toteutuksessa oli mukana neljä osallistujaa sekä neljä järjestäjää.
Palautekyselyn perusteella saatiin selville, että konsepti oli ajatuksen tasolla hyvä, mutta toteutukseen jäi hiottavaa. Suurin epäkohta toteutuksessa oli aikataulu. Palautekyselyn perusteella voidaan tehdä johtopäätöksiä, että ruokailusta tulisi sujuvampi annoskokoja hiomalla, mutta sinänsä ruokien makuun ei tarvitsisi puuttua.
Työn teoreettinen viitekehys rakentui elämyksellisyyden ja ruokamatkailun ympärille. Elämyksellisyyden teoria koostuu elämyksen määritelmästä ja ominaispiirteistä, luonto- ja matkailuelämyksistä sekä Tarssasen ja Kyläsen (2009) elämyskolmiomallista ja sen elementeistä. Elämyksellisyyden teoriassa on käyty läpi myös elämystapahtuman järjestämistä, mitä hyödynnettiin elämysruokailun suunnittelussa ja toteutuksessa. Ruokamatkailun teoria koostuu ruokamatkailun trendeistä ja tulevaisuudesta, sekä ruokamatkailusta Suomessa.
Työn toiminnallisessa osuudessa suunniteltiin ja toteutettiin elämysruokailu osana elämyskävelypilotointia sekä tuotettiin elämysruokailuun liittyvää materiaalia, joka tullaan liittämään osaksi Green Care -heppahankkeen tuottamaa opasta. Pilotoinnista luotiin myös palautekysely, jonka avulla käsiteltiin elämysruokailua koskevat palautteet ja tehtiin näiden pohjalta elämysruokailua koskeva kehittämissuunnitelma.
Pilotoinnin suunnittelu aloitettiin Green Care -heppahankkeen kanssa keväällä 2023. Elämysruokailun suunnittelussa käytettiin apuna Korhosen ym. (2015) Tapahtumajärjestäjän opasta. Suunnitteluvaiheessa otettiin huomioon tapahtuman tavoitteet ja motiivi, aikataulu, budjetti sekä resurssit. Pilotointi suunniteltiin toteutettavaksi syksyllä 2023. Toteutuksessa oli mukana neljä osallistujaa sekä neljä järjestäjää.
Palautekyselyn perusteella saatiin selville, että konsepti oli ajatuksen tasolla hyvä, mutta toteutukseen jäi hiottavaa. Suurin epäkohta toteutuksessa oli aikataulu. Palautekyselyn perusteella voidaan tehdä johtopäätöksiä, että ruokailusta tulisi sujuvampi annoskokoja hiomalla, mutta sinänsä ruokien makuun ei tarvitsisi puuttua.