FODMAP-ruokavalio - Opas ravintoloille
Isberg, Luca (2023)
Isberg, Luca
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120434214
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120434214
Tiivistelmä
Ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS on toiminnallinen suolistosairaus, josta kärsii jopa yksi seitsemästä ihmisestä. Siihen ei liity elimellistä vikaa, joten diagnoosi tehdään oireiden perusteella. Tyypillisiä oireita ovat mm. vatsakipu, turvotus, ripuli ja ummetus. Ärtyvän suolen oireyhtymään on olemassa monenlaisia hoitokeinoja, kuten esimerkiksi FODMAP-ruokavalio.
Opinnäytetyön tavoitteena on laatia ravintoloille opas FODMAP-ruokavaliosta, jotta sitä noudattavien asiakkaiden yksilölliset tarpeet voidaan ottaa paremmin huomioon.
FODMAP-ruokavalio on Monashin yliopiston gastroenterologian tutkimusryhmän vuonna 2005 kehittämä ruokavalio IBS:n hoitoon. He tunnistivat kokeissaan joukon ihmisen suolistossa huonosti imeytyviä lyhytketjuisia hiilihydraatteja. Siitä syntyi käsite FODMAP, joka on lyhenne englannin kielen sanoista fermentable, oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols. Kyseiset hiilihydraatit ovat kooltaan suhteellisen pieniä ja vetävät ohutsuoleen vettä. Paksusuolessa bakteerit alkavat fermentoimaan niitä, jolloin syntyy kaasua. Kaasu yhdessä ylimääräisen veden kanssa venyttävät suolen seinämää aiheuttaen IBS-oireita. FODMAP-ruokavalioon siirtyminen sisältää kolme vaihetta: ruoka-aineiden karsinta, altistus ja ylläpito. Tarkoitus on selvittää, mitkä ruoka-aineet aiheuttavat yksilölle oireita, ja karsia ne pois tai vähentää niiden määrää. Yleisiä oireita aiheuttavia FODMAP-hiilihydraatteja ovat esimerkiksi vehnä, palkokasvit ja makeutusaineet.
Tämän opinnäytetyön tuotoksena syntyi lounas- ja à la carte -ravintoloiden käyttöön suunnattu opas, joka sisältää tärkeimmät yleistiedot FODMAP-ruokavaliosta ja ohjeita sitä noudattavien asiakkaiden huomioimiseen. Oppaan tarkoitus on auttaa ravintoloita implementoimaan FODMAP-ruokavalio osaksi omaa tarjontaansa.
Opinnäytetyön tavoitteena on laatia ravintoloille opas FODMAP-ruokavaliosta, jotta sitä noudattavien asiakkaiden yksilölliset tarpeet voidaan ottaa paremmin huomioon.
FODMAP-ruokavalio on Monashin yliopiston gastroenterologian tutkimusryhmän vuonna 2005 kehittämä ruokavalio IBS:n hoitoon. He tunnistivat kokeissaan joukon ihmisen suolistossa huonosti imeytyviä lyhytketjuisia hiilihydraatteja. Siitä syntyi käsite FODMAP, joka on lyhenne englannin kielen sanoista fermentable, oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols. Kyseiset hiilihydraatit ovat kooltaan suhteellisen pieniä ja vetävät ohutsuoleen vettä. Paksusuolessa bakteerit alkavat fermentoimaan niitä, jolloin syntyy kaasua. Kaasu yhdessä ylimääräisen veden kanssa venyttävät suolen seinämää aiheuttaen IBS-oireita. FODMAP-ruokavalioon siirtyminen sisältää kolme vaihetta: ruoka-aineiden karsinta, altistus ja ylläpito. Tarkoitus on selvittää, mitkä ruoka-aineet aiheuttavat yksilölle oireita, ja karsia ne pois tai vähentää niiden määrää. Yleisiä oireita aiheuttavia FODMAP-hiilihydraatteja ovat esimerkiksi vehnä, palkokasvit ja makeutusaineet.
Tämän opinnäytetyön tuotoksena syntyi lounas- ja à la carte -ravintoloiden käyttöön suunnattu opas, joka sisältää tärkeimmät yleistiedot FODMAP-ruokavaliosta ja ohjeita sitä noudattavien asiakkaiden huomioimiseen. Oppaan tarkoitus on auttaa ravintoloita implementoimaan FODMAP-ruokavalio osaksi omaa tarjontaansa.