Heidin ja Antonin käsikirja : Perehdytysopas Heidi’s Bier Bar Porille
Sirén, Nelli (2023)
Sirén, Nelli
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120434087
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120434087
Tiivistelmä
Tässä toiminnallisessa opinnäytetyössä tutkimustehtävänä oli luoda uuden työntekijän perehdytysopas toimeksiantajayrityksen, after ski -teemaisen yökerho Heidi’s Bier Bar Porin, käyttöön.
Opinnäytetyön teoreettisessa viitekehyksessä tarkasteltiin perehdyttämistä ja työhyvinvointia. Teoriaosuudessa käsiteltiin kattavasti yleisperehdytystä ja työnopastusta, perehdyttämisen tavoitteita ja haasteita sekä itse perehdyttämisprosessia ja sen vaiheita. Työssä keskityttiin selvittämään, millaista on hyvä ja onnistunut perehdytys sekä mikä on perehdytyksen rooli työhyvinvoinnin kannalta. Työhyvinvointia ja perehdytyksen vaikutuksia työhyvinvointiin tarkasteltiin niin yksilön kuin koko työyhteisön näkökulmasta. Opinnäytetyön avulla voidaan tunnistaa, mitä asioita on huomioitava onnistuneessa perehdytyksessä, ja pyritään luomaan lukijalle selkeä käsitys perehdyttämisen merkityksestä.
Opinnäytetyöprosessissa syntyneen tuotoksen tavoitteena oli helpottaa yrityksen uusien työntekijöiden perehdyttämistä ja tehostaa tiedon sisäistämistä, edistää uusien työntekijöiden sopeutumista, vahvistaa työntekijöiden työmotivaatiota ja työhyvinvointia sekä ehkäistä työntekijöiden vaihtuvuutta. Siksi työn toiminnallisessa osuudessa päädyttiin laatimaan selkeä, kattava, ajankohtainen ja helposti muokattavissa oleva opas perehdytyksen tueksi. Tuotoksen laadinta raportoitiin työssä vaiheittain. Perehdytysopas auttaa toimeksiantajaa takaamaan, että kaikille uusille työntekijöille tarjotaan asianmukainen perehdytys ja näin ollen työnteko alkaa sujua luontevasti.
Opinnäytetyön toiminnallinen osuus jäi salassa pidettäväksi materiaaliksi, sillä se sisältää sellaista tietoa ravintolan toiminnasta, jota ei saa antaa tietoon ulkopuolisille. Perehdytysoppaan kansikuva, sisällysluettelo sekä ensimmäinen luku ovat kuitenkin visuaalisen ilmeen esittelyn vuoksi nähtävillä opinnäytetyön liitteenä.
Opinnäytetyön teoreettisessa viitekehyksessä tarkasteltiin perehdyttämistä ja työhyvinvointia. Teoriaosuudessa käsiteltiin kattavasti yleisperehdytystä ja työnopastusta, perehdyttämisen tavoitteita ja haasteita sekä itse perehdyttämisprosessia ja sen vaiheita. Työssä keskityttiin selvittämään, millaista on hyvä ja onnistunut perehdytys sekä mikä on perehdytyksen rooli työhyvinvoinnin kannalta. Työhyvinvointia ja perehdytyksen vaikutuksia työhyvinvointiin tarkasteltiin niin yksilön kuin koko työyhteisön näkökulmasta. Opinnäytetyön avulla voidaan tunnistaa, mitä asioita on huomioitava onnistuneessa perehdytyksessä, ja pyritään luomaan lukijalle selkeä käsitys perehdyttämisen merkityksestä.
Opinnäytetyöprosessissa syntyneen tuotoksen tavoitteena oli helpottaa yrityksen uusien työntekijöiden perehdyttämistä ja tehostaa tiedon sisäistämistä, edistää uusien työntekijöiden sopeutumista, vahvistaa työntekijöiden työmotivaatiota ja työhyvinvointia sekä ehkäistä työntekijöiden vaihtuvuutta. Siksi työn toiminnallisessa osuudessa päädyttiin laatimaan selkeä, kattava, ajankohtainen ja helposti muokattavissa oleva opas perehdytyksen tueksi. Tuotoksen laadinta raportoitiin työssä vaiheittain. Perehdytysopas auttaa toimeksiantajaa takaamaan, että kaikille uusille työntekijöille tarjotaan asianmukainen perehdytys ja näin ollen työnteko alkaa sujua luontevasti.
Opinnäytetyön toiminnallinen osuus jäi salassa pidettäväksi materiaaliksi, sillä se sisältää sellaista tietoa ravintolan toiminnasta, jota ei saa antaa tietoon ulkopuolisille. Perehdytysoppaan kansikuva, sisällysluettelo sekä ensimmäinen luku ovat kuitenkin visuaalisen ilmeen esittelyn vuoksi nähtävillä opinnäytetyön liitteenä.