Leipomoyrityksen tuotekohtaisten kustannusten ja hintojen laskentatyökalun laadinta
Malmivirta, Elise (2023)
Malmivirta, Elise
2023
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120534370
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120534370
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantaja on T & T Food Oy, joka valmistaa ja myy tukkutoimittajana leipomoalan tuotteita kuten kakkupohjia, lettuja ja piirakoita. Yrityksen liiketoiminta on kannattavaa, mutta yritys kaipaa lisätietoa tuotteidensa kulurakenteesta ja paremmasta hinnoittelumenetelmästä hinnoittelutyökalun avulla. Tuotekohtaisen kannattavuuden selvittäminen auttaa määrittämään kannattavaa tuotevalikoimaa ja kohdistamaan työvoiman käyttöä tehokkaasti.
Opinnäytetyön aihe oli tuotekohtaisten kulujen selvitys ja hinnoittelumallin määritys hinnoittelutyökalun laatimiseksi. Opinnäytetyön tavoitteena oli laatia toimialalle sopiva kustannus- ja katelaskennan malli, jolla yritys voi laskea eri tuotteiden kannattavuuden ja hinnoittelun sekä optimoida tuotemääriä. Opinnäytetyön tutkimusongelmana oli selvittää, millaisella kustannus- ja katelaskennan mallilla saadaan laskettua tuotekohtaiset kulut hinnoittelun pohjaksi. Toisena tutkimusongelmana oli, millaisella laskentamallilla saadaan selvitettyä kannattavin tuotevalikoima.
Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jonka lähestymistapana on tapaustutkimus. Aineisto kerättiin haastattelemalla yrityksen operatiivista johtajaa sekä analysoimalla kirjanpidon raportteja.
Tuloksista nähtiin, että tuotekohtaisten kulujen ja tuotevalikoiman määrittelyssä valmistuksen työkustannusten selvittäminen on keskeinen tekijä, sillä työvoiman saatavuus voi olla heikkoa ja resurssit tulee voida kohdistaa kannattavasti. Tulosten perusteella laadittiin yrityksen nykyistä kirjanpitotapaa hyödyntävä ja portaittaiseen katelaskentaan pohjautuva hinnoittelumalli. Excelillä rakennetulla hinnoittelutyökalulla saadaan laskettua tuotteille kustannuksiin ja voittotavoitteeseen perustuva hinta, ja työkalun avulla voidaan laskea kannattavin tuotemäärä ja -yhdistelmä.
Tuloksista saatujen johtopäätösten perusteella löydettävinä jatkokehityskohteina on yrityksen kulurakenteen selkeyttäminen siten, että suoritteille saadaan kohdistettua tarkemmin niistä aiheutuvia kuluja, sekä kustannuslaskennan tarkentaminen tuotelinjakohtaisesti ja valmistuksen työtuntien osalta.
Opinnäytetyön aihe oli tuotekohtaisten kulujen selvitys ja hinnoittelumallin määritys hinnoittelutyökalun laatimiseksi. Opinnäytetyön tavoitteena oli laatia toimialalle sopiva kustannus- ja katelaskennan malli, jolla yritys voi laskea eri tuotteiden kannattavuuden ja hinnoittelun sekä optimoida tuotemääriä. Opinnäytetyön tutkimusongelmana oli selvittää, millaisella kustannus- ja katelaskennan mallilla saadaan laskettua tuotekohtaiset kulut hinnoittelun pohjaksi. Toisena tutkimusongelmana oli, millaisella laskentamallilla saadaan selvitettyä kannattavin tuotevalikoima.
Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jonka lähestymistapana on tapaustutkimus. Aineisto kerättiin haastattelemalla yrityksen operatiivista johtajaa sekä analysoimalla kirjanpidon raportteja.
Tuloksista nähtiin, että tuotekohtaisten kulujen ja tuotevalikoiman määrittelyssä valmistuksen työkustannusten selvittäminen on keskeinen tekijä, sillä työvoiman saatavuus voi olla heikkoa ja resurssit tulee voida kohdistaa kannattavasti. Tulosten perusteella laadittiin yrityksen nykyistä kirjanpitotapaa hyödyntävä ja portaittaiseen katelaskentaan pohjautuva hinnoittelumalli. Excelillä rakennetulla hinnoittelutyökalulla saadaan laskettua tuotteille kustannuksiin ja voittotavoitteeseen perustuva hinta, ja työkalun avulla voidaan laskea kannattavin tuotemäärä ja -yhdistelmä.
Tuloksista saatujen johtopäätösten perusteella löydettävinä jatkokehityskohteina on yrityksen kulurakenteen selkeyttäminen siten, että suoritteille saadaan kohdistettua tarkemmin niistä aiheutuvia kuluja, sekä kustannuslaskennan tarkentaminen tuotelinjakohtaisesti ja valmistuksen työtuntien osalta.