Anniskeluravintolan työntekijöiden ergonomia käyttäen Myontec ErgoAnalyysiä
Färm, Anniina (2023)
Färm, Anniina
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120434217
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120434217
Tiivistelmä
Ergonomia on ollut viime aikoina puheenaiheena julkisissa keskusteluissa ja siihen onkin työpaikoilla alettu kiinnittämään huomiota. Siitä on tehty myös erilaisia tutkimuksia, mutta anniskeluravintolat ovat jääneet tässä vähemmälle huomiolle. Tässä opinnäytetyössä haluttiinkin selvittää, millaista työergonomia on tietyn Satakuntalaisen anniskeluravintolan työntekijöillä Myontecin ErgoAnalyysin avulla.
Opinnäytetyö toteutettiin määrällisenä poikittaistutkimuksena. Mittauksessa käytettiin Myontecin älyvaatteita, jotka keräävät iholta tietoa lihasaktiivisuudesta. Mittaukset toteutettiin keväällä 2023 työntekijöiden aamuvuorojen aikana. Mittauksien aikana mitattavat tekivät ennalta sovittuja työhönsä kuuluvia työtehtäviä, kuten drinkin ravistamista.
Mittauksista selvisi, että yksittäiset työtehtävät eivät näyttäisi olevan kovin lihaksia kuormittavia. Kuitenkin pidemmässä mittauksessa mitattavan kuormittuminen näkyy pidempinä staattisina asentoina sekä yläraajojen kohoasentoina.
Opinnäytetyö toteutettiin määrällisenä poikittaistutkimuksena. Mittauksessa käytettiin Myontecin älyvaatteita, jotka keräävät iholta tietoa lihasaktiivisuudesta. Mittaukset toteutettiin keväällä 2023 työntekijöiden aamuvuorojen aikana. Mittauksien aikana mitattavat tekivät ennalta sovittuja työhönsä kuuluvia työtehtäviä, kuten drinkin ravistamista.
Mittauksista selvisi, että yksittäiset työtehtävät eivät näyttäisi olevan kovin lihaksia kuormittavia. Kuitenkin pidemmässä mittauksessa mitattavan kuormittuminen näkyy pidempinä staattisina asentoina sekä yläraajojen kohoasentoina.
